Povprečna bruto plača je aprila znašala 2580,50 evra. Foto: Shutterstock
Povprečna bruto plača je aprila znašala 2580,50 evra. Foto: Shutterstock

Povprečna bruto plača v javnem sektorju se je aprila v mesečni primerjavi zvišala za 1,5 odstotka, na 2580,50 evra, v institucionalnem sektorju država je bila višja za 1,2 odstotka in je znašala 2582,50 evra, v zasebnem sektorju pa se je zvišala za 1,3 odstotka, na 2236,81 evra, izhaja iz danes objavljenih podatkov državnega statističnega urada.

Povprečna neto plača v javnem sektorju je za april znašala 1638,45 evra, v zasebnem pa 1419,41 evra.

V povprečju so najvišjo bruto plačo za april prejeli v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 3337,30 evra, ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, v kateri je povprečno znašala 3336,36 evra. Pri zadnjem področju dejavnosti se je povprečna bruto plača mesečno najbolj zvišala, in sicer za 5,6 odstotka. Po drugi strani je bila najnižja povprečna bruto plača za april v gostinstvu, znašala je 1720,60 evra.

Statistični urad je pri izračunu podatkov o plačah prešel na nov podatkovni vir. Za pripravo mesečne statistike plač so začeli uporabljati podatke iz obračuna davčnega odtegljaja za dohodke, od katerih se obračunajo davčni odtegljaj in/ali prispevki za socialno varnost (obrazec REK-O).

Povprečne mesečne plače pri pravnih osebah, Slovenija. Foto: Surs
Povprečne mesečne plače pri pravnih osebah, Slovenija. Foto: Surs

"S tem smo znatno razbremenili poročevalske enote, saj se ti podatki zdaj zbirajo enkrat za več namenov. Gre za približno 60.000 poslovnih subjektov, ki so morali doslej na statističnem obrazcu mesečno poročati podatke o izplačilih plač zaposlenih pri pravnih osebah v zasebnem sektorju, to pa je za nas zbiral Ajpes," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predstavnik za stike z mediji na statističnem uradu Martin Bajželj.

S prenovo so tudi izboljšali kakovost in razpoložljivost statističnih podatkov o plačah. Prejšnji podatki so bili namreč na razpolago na ravni podjetij oz. njihovih enot, zdaj pa so na ravni osebe, je pojasnil.

Za zagotovitev primerljivosti časovne vrste podatkov so v vseh novih tabelah v podatkovni bazi Sistat podatke za obdobje od januarja 2023 do marca 2024 objavili na podlagi novega vira. Podatki na podlagi starega vira, torej do vključno marca letos, ostajajo uradni. Prvi uradni podatek po novem viru je za april letos.

Primerjava povprečne mesečne bruto plače za obdobje od januarja 2023 do marca 2024 je pokazala, da so plače po novem viru v povprečju za 1,1 odstotka višje kot po starem viru podatkov. To je razlika na najvišji agregatni ravni; večje razlike nastajajo pri določenih podkategorijah, npr. po dejavnostih ali po posameznih mesecih.

Največje razhajanje je bilo pri podatkih za november in december 2023, in sicer zaradi razlik v poročanju izrednih izplačil. Po novem viru je največ izrednih izplačil poročanih pri plači za december, pri poročanju na prejšnjem statističnem obrazcu pa je bilo teh izplačil največ pri plači za november, je pojasnil Bajželj.

Plače so se tudi aprila nekoliko zvišale