Če bo Kitajska na pogajanjih sprejela vse Trumpove zahteve, bo Washington 2. marca samodejno uvedel dodatne carine na kitajski izvoz v ZDA. Foto: Reuters
Če bo Kitajska na pogajanjih sprejela vse Trumpove zahteve, bo Washington 2. marca samodejno uvedel dodatne carine na kitajski izvoz v ZDA. Foto: Reuters
Umiritev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

kitajskim Ši Džinpingom, da se bosta v naslednjih 90 dneh odpovedala nadaljnjemu zviševanju carin, odzvale pozitivno.

Glede na to, da je doseženo samo začasno premirje, analitiki predvidevajo, da se bo nestabilnost na borzah nadaljevala tudi v prvem trimesečju naslednjega leta, prav tako pritiski na zmanjševanje svetovne gospodarske rasti.

Sobotno premirje v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko so kitajski mediji označili kot pomemben korak naprej, analitiki pa opozarjajo, da so ostala odprta prav vsa vprašanja medsebojnih odnosov.

Ameriški šah-mat
Začasni sporazum, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump, ki slovi po pretiravanjih, označil za enega izmed najpomembnejših sporazumov do zdaj, bo omogočil samo 90-dnevno premirje. V bistvu so ZDA ostale pri prvotnem ultimatu. Če bo Kitajska na pogajanjih privolila v vse Trumpove zahteve in bistveno povečala uvoz iz ZDA, bodo v Washingtonu 2. marca samodejno uvedli dodatne carine na kitajski izvoz v ZDA.

Kitajska stran je na zadnjih pogovorih sprejela praktično vse ameriške zahteve. Dejstvo je, da je Peking v podrejenem položaju. Trump namreč drži Kitajsko v šahu, saj bi na primer samo bistvena omejitev izvoza ameriških čipov zelo prizadela kitajsko industrijo.

Kitajska bo ustavila padanje rasti
Trimesečno premirje bo Kitajski omogočilo sprejetje novih stimulativnih ukrepov za ustavitev padanja gospodarske rasti. Ker so učinki delovanja steroidov v obliki 1.500 milijard dolarjev težkega znižanja davkov v ZDA začeli plahneti, bo začela upadati tudi ameriška gospodarska rast.

Zaradi podobnih gibanj v Evropi bo po mnenju azijskih ekonomistov v prihodnjem letu ključnega pomena kitajska gospodarska rast. Očitno merijo na to tudi v Pekingu. Trump bo namreč v trenutku, ko se bo v ZDA konec naslednjega leta začela kampanja za nove predsedniške volitve, verjetno prisiljen v vsaj delno popuščanje.

Umiritev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko