"Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev in s tem tudi stroške testiranja, če se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov," so dejali v petih delodajalskih organizacijah. Foto: BoBo

"Stroški testiranja bremenijo delodajalce, kar negativno vpliva na celotno slovensko gospodarstvo, zato od vlade zahtevamo ustrezno ureditev testiranja," so v skupnem sporočilu za medije zapisali v petih delodajalskih organizacijah. Trgovinska, Obrtno-podjetniška in Gospodarska zbornica ter Združenje delodajalcev ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov so na vlado zato naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami.

Kot opozarjajo, marsikatero že tako prizadeto podjetje dodatnih finančnih obremenitev enostavno ne bo preneslo. "Reprezentativne delodajalske organizacije menimo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenih, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo – cepljenje. Prelaganje finančnega bremena testiranja na delodajalce ne bo prispevalo k višji stopnji precepljenosti prebivalstva, še več, verjamemo, da bo imelo celo nasprotni učinek," so zapisali.

Vladi so ob tem predlagali tudi, da se poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih. Ob tem predlagajo še, naj se določijo tudi pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje pogoja PCT pri zaposlenih in ukrepanje v primeru neizpolnjevanja, so sporočili.

"Kdor se ne odloči za cepljenje, naj stroške testiranja nosi sam"

Ukrep testiranja zaposlenih po njihovem prepričanju ne izhaja iz tveganja na delovnem mestu, ampak je to ukrep zagotavljanja splošne varnosti prebivalcev Slovenije na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. "Izpolnjevanje pogoja PCT je namreč pogoj za dostopanje do številnih dejavnosti, ki jih posamezniki uporabljajo tudi v zasebnem življenju," so zapisali v skupni izjavi.

Sorodna novica PCT-pogoj razširjen, izkazovati ga bodo morali delavci in nekateri uporabniki storitev

"Vsak naj nosi odgovornost za svojo odločitev in s tem tudi stroške testiranja, če se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov," so poudarili in dodali, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja prebivalcem, ki se ne želijo odločiti za cepljenje. Za nesprejemljivo so označili to, da bo zaradi izvajanja testiranja necepljenih v službenem času njihova odsotnost stroškovno bremenila delodajalce, posredno pa bodo zaradi tega bolj obremenjeni cepljeni zaposleni.

Vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb določa, da za zaposlene v dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev, na deloviščih ter v mnogo drugih dejavnostih velja obvezno testiranje s testi hitrimi ali PCR-testi oziroma samotestiranje, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni proti covidu-19.