Micronovi izdelki "imajo razmeroma resne potencialne težave z varnostjo omrežja, ki predstavljajo veliko varnostno tveganje za kitajsko dobavno verigo kritične informacijske infrastrukture in vplivajo na kitajsko nacionalno varnost", je v izjavi zapisala uprava za kibernetsko varnost.

Peking je pregled kibernetske varnosti izdelkov, ki jih v državi prodaja Micron, začel marca. Eden največjih svetovnih proizvajalcev polprevodnikov oz. čipov je lani na Kitajskem ustvaril okoli 10 odstotkov od skupaj 30,8 milijarde letnega prihodka.

Odločitev kitajskih organov je nov korak v vojni med Pekingom in Washingtonom glede čipov, ta se je zaostrila lani, ko so ZDA uvedle omejitve za dostop Kitajske do vrhunskih čipov, opreme za izdelavo čipov in programske opreme, ki se uporablja za načrtovanje polprevodnikov.

Washington se je skliceval na skrb za nacionalno varnost, češ da želi preprečiti, da bi kitajske oborožene sile in obveščevalne službe pridobile "občutljive tehnologije z vojaško uporabo". ZDA so uvedle ciljno usmerjen nadzor nad možnostjo domačih vodilnih industrijskih podjetij, da svoje izdelke prodajajo v tujino, in skušale prepričati ključne zaveznice, naj jim pri tem sledijo.

Vodilni proizvajalki specializirane opreme za polprevodniško tehnologijo Nizozemska in Japonska sta pred kratkim napovedali nove omejitve za izvoz nekaterih izdelkov, čeprav nista omenjali Kitajske.

Peking je te ukrepe označil za taktiko ustrahovanja ZDA in Washington obtožil "tehnološkega terorizma", in obljubil, da bo tak nadzor le še okrepil njegovo odločenost, da doseže samozadostnost v tem sektorju.

V razvoj močne domače industrije polprevodnikov je kitajska vlada vložila več milijard dolarjev. Čipi so gonilo sodobnega svetovnega gospodarstva, saj poganjajo vse, od avtomobilov do pametnih telefonov, in po napovedih naj bi do leta 2030 na svetovni ravni dosegli vrednost bilijon dolarjev.