Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ribič je za portal 24ur.com povedal, da je generalni sekretar vladajoče stranke SDS Borut Dolanc v pisarni vodje poslanske skupine SDS-a Danijela Krivca v državnem zboru od njega zahteval, naj zapusti vrh podjetja. Ribič bo o tem podrobneje spregovoril v ponedeljek, ko bo z imeni konkretnih ljudi predstavil politične in druge pritiske, ki jih je bil deležen pred petkovo razrešitvijo s položaja predsednika uprave.

Pojasnil pa je, da so mu najprej ponudili predčasni sporazum z odpravnino, če bi vrh Elektra Ljubljana, podjetja, ki upravlja največje distribucijsko omrežje, po več kot desetih letih vodenja zapustil sam.

"Predloga o predčasnem sporazumu mojega mandata in delovnega razmerja nisem mogel sprejeti, saj za to niso bili podani nikakršni razlogi. Nasprotno – glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal," je zapisal na vprašanja portala 24ur.

Ribič na to, kdo stoji za vsem skupaj, odgovarja: "Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in da to ni njegova želja, ampak da je želja od višjih ... sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko."

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v odzivu za 24ur.com dejal, da se drži načel korporativnega upravljanja in kot politik ne morem imeti možnosti posegati v upravljanje gospodarskih družb.

Elektro Ljubljana bo kot vršilec dolžnosti zdaj vodil dozdajšnji finančni direktor Marjan Ravnikar.