Uprava je odobrila dvig plače vsem zaposlenim za 3,36 odstotka. Foto: BoBo
Uprava je odobrila dvig plače vsem zaposlenim za 3,36 odstotka. Foto: BoBo

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so po informacijah POP TV-ja na seji soglasno potrdili predlog predsednika uprave SDH-ja Žige Debeljaka in njegovega namestnika Janeza Tomšiča, da se jima plače uskladijo z inflacijo, in sicer za isti odstotek, kot so zrasle plače v javnem sektorju.

Debeljak bo odslej mesečno dobival 13.230 evrov bruto plače oziroma 430 evrov več kot doslej, Tomšič pa 11.886 evrov bruto oziroma 386 evrov več kot doslej. Ob tem ju po informacijah POP TV-ja čaka še enkratna nagrada v višini ene bruto plače. Poslovodstvo bo prejelo tudi 2000 evrov regresa.

Na SDH-ju so za POP TV potrdili, da je uprava na predlog sveta delavcev odobrila dvig plače vsem zaposlenim za 3,36 odstotka od 1. junija naprej. Nagrade Debeljaku in Tomšiču niso komentirali.

Sorodna novica Na lastno pobudo preklican dvig plač upravi SDH-ja

V Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije so ogorčeni nad to potezo SDH-ja, je za POP TV dejal njen predsednik Damjan Volf. "Dokler bodo v družbah SDH-ja zaposleni, ki bodo imeli osnovno plačo pod minimalno plačo, si po našem mnenju tako vodstvo ne zasluži nobene dodatne nagrade," je dejal.

SDH namenja 79 milijonov evrov za obnovo po poplavah

V skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev se bo za financiranje obnove po poplavah kot eden od virov namenil tudi dobiček SDH-ja. Vlada je statut SDH-ja v skladu s tem novelirala marca. Ukrep bo veljal pet let, po oceni uprave SDH-ja pa bi lahko v namenski proračunski sklad za obnovo vplačali okoli 100 milijonov evrov letno.

Kot so sporočili iz SDH-ja, je nadzorni svet potrdil revidirano letno poročilo družbe in skupine za lani ter podal pozitivno stališče k revizijskemu poročilu. Vladi je v vlogi skupščine predlagal, da na podlagi sprejetega letnega poročila in pozitivnega stališča k revizijskemu poročilu na skupščini sprejme sklep o podelitvi razrešnice vodstvu SDH-ja za poslovno leto 2023.

Nadzorniki SDH-ja so podali soglasje k odobritvi začasnega mirovanja terjatev do družb v skupini Cimos in sklenitvi pogodbe o tem. Cimos je v začetku leta upnikom, poleg SDH-ja so to še nekatere banke, predlagal moratorij in podpis novega sporazuma o prestrukturiranju. Nadzorni svet SDH-ja je danes podal tudi soglasje k dodatnemu financiranju in potrdil posojilno pogodbo za družbo Farme Ihan KPM.