"Obstaja utemeljen sum, da si določeni deležniki v verigi preskrbe s hrano v obliki pritiska na zniževanje cen pri dobavitelju na posreden način zaračunavajo nadomestilo za zmanjšanje prometa, dobavitelji govejega in prašičjega mesa pa so tako prisiljeni k poslovnemu sodelovanju po nekonkurenčnih pogojih. Oboje predstavlja sum nedovoljenega ravnanja. Ocenjujem, da je razlog tudi v znatni tržni moči kupcev do dobaviteljev," je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič zapisal v sporočilu za javnost.

Pridelovalci govejega in prašičjega mesa ugotavljajo, da cene tega mesa na trgovinskih policah niso padle, temveč so se povečale, na drugi strani pa so odkupne cene pri njih padle. Foto: BoBo
Pridelovalci govejega in prašičjega mesa ugotavljajo, da cene tega mesa na trgovinskih policah niso padle, temveč so se povečale, na drugi strani pa so odkupne cene pri njih padle. Foto: BoBo

Kot je poudaril, pridelovalci govejega in prašičjega mesa ugotavljajo, da cene tega mesa na trgovinskih policah niso padle, temveč so se povečale, na drugi strani pa so odkupne cene pri njih padle. "Ocenjujem, da problematika ne predstavlja posamičnega primera, ampak sistemski način izvajanja nedovoljenih ravnanj od kupcev, torej trgovine v odnosu do rejcev in do klavnic ter klavnic v odnosu do rejcev," je prepričan.

Sorodna novica Nižanje odkupnih cen mesa, v maloprodaji pa cene skoraj za desetino višje

Stanje na področju govejega in prašičjega mesa je po njegovem mnenju skrb vzbujajoče in ogroža delovanje verige preskrbe s hrano. "Ugotavljam, da rejci s trenutno odkupno ceno ne pokrivajo svojih stroškov, klavnice pa se srečujejo z zmanjšanjem prodaje oz. povpraševanja po predvsem kakovostnejših kategorijah mesa. Skladiščne zmogljivosti so polne tega mesa, posledično se ustavlja tudi odkup od rejcev," je povzel.

Opozoril je, da so določene kategorije govejega mesa na trgovinski polici več kot štirikrat višje od odkupnih cen pri rejcih. "Ocenjujem, da je glede na visok cenovni razpon problematiko mogoče ublažiti tako, da se cenovna nesorazmerja zmanjšajo. Znižanje cen na trgovinskih policah bi povečalo povpraševanje po kakovostnih kategorijah mesa pri potrošnikih, v klavnicah bi se sprostile skladiščne kapacitete, s tem pa bi se povečal tudi odkup pri rejcih," je predlagal.