Pri trgovanju z lesom je letos pozornost vzbudil eden večjih odkupovalcev lesa v Sloveniji, podjetje Glog, ki je po stečaju svojega avstrijskega poslovnega partnerja v slovenskem lastništvu, podjetja M-Opus, zabredlo v hude likvidnostne težave in končno tudi samo razglasilo stečaj. Po stečaju Gloga pa so se v škripcih znašli še mnogi drugi poslovni partnerji avstrijskega podjetja M-Opus, katerega lastniki in direktorji so bili Slovenci.

Upniki sumijo, da so bili žrtve sleparjev, zato so se odločili ukrepati po pravni poti. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Upniki sumijo, da so bili žrtve sleparjev, zato so se odločili ukrepati po pravni poti. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Lastnik in odgovoren za posle pred stečajem je Borut Tasič, eden izmed preprodajalcev lesa, med poznavalci tega trga poznan kot rizični partner. Kot 50-odstotni solastnik podjetja v M-Opusu je bil skoraj do stečaja udeležen tudi Marko Kolbl, eden premožnejših Slovencev, sicer lastnik Radia Center v Mariboru in Ljubljani, podjetja Europlakat in medijski menedžer leta 2016. Upniki, ki jim M-Opus dolguje 2,5 milijona evrov, so prepričani, da so lastniki in upravljavci M-Opusa stečaj izpeljali načrtno.

M-Opus dolguje upnikom približno 2,5 milijona evrov

Potem ko so posli več let uspešno tekli, so se začele lani pojavljati prve večje težave. Slovenski posrednik z lesom podjetje Glog od svojega avstrijskega partnerja M-Opusa že julija in avgusta za prevzete količine lesa ni dobil plačila. Da bi denar izterjali, so septembra sprožili izvršbo. Potem ko so novembra v M-Opusu uvedli stečajni postopek, je bil tudi Glog na začetku januarja letos primoran storiti isto. "M-Opus nam je skupaj z obrestmi ostal dolžen okoli 1,5 milijona evrov," pravi lastnik podjetja Glog Peter Jazbec, ki zdaj ugotavlja, da je razlog za tako velik izpad prihodka les visokega cenovnega razreda, s katerim so trgovali, in njihov pristanek na podaljšan rok plačila M-Opusu.

Avstrijsko podjetje s slovenskim ozadjem

Podjetje M-Opus je bilo registrirano v Gradcu, toda pisarne ni imelo v prestolnici avstrijske Štajerske. Polovični delež solastništva je bil napisan na Marka Kolbla, lastnika Europlakata in komercialnih radijskih postaj Radia Center, druga polovica je bila v lasti Boruta Tasiča, ki je les nabavljal in se dogovarjal z dobavitelji. Tasič je veljal za spretnega preprodajalca z lesom, a so se ga nekateri poznavalci trga z lesom izogibali, ker je veljal za rizičnega. Z obema smo vzpostavili stik, a sta bila v pojasnilih kratka.

Borut Tasič pravi, da je šla družba v stečaj, ker so se drastično spremenile razmere na trgu, saj se je na trgu pojavilo veliko lesa, ki mu ga ni uspelo ustrezno prodati. Na vprašanje, zakaj je podjetje ustanovil v Avstriji, pa je odgovoril, da zato, ker je bila tam večina kupcev. Več ni želel povedati, napotil pa nas je na stečajnega upravitelja. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj M-Opus kupcev ni opozoril na težave in je les kljub nezmožnosti prodaje presežnih količin kupoval še več mesecev.

Poraja se tudi vprašanje, zakaj je polovični lastnik Kolbl malo pred uvedbo stečaja M-Opusa svoj lastniški delež prenesel na Boruta Tasiča. Kolbl nam je odgovoril, da je to storil, ko je nepričakovano spoznal, da je Tasič "stvari peljal čisto po svoje". Pojasnjuje, da so se ob ustanovitvi M-Opusa dogovorili za solastniški delež in eno direktorsko mesto, ki ga je zasedel Matej Boltauzer, ki po Kolblovih zagotovilih na poslovanje ni imel vpliva. To je služilo kot garancija za vračilo posojenih 350 tisoč evrov obratnega kapitala. Po Kolblovih besedah jim ta denar ob izstopu iz lastništva ni bil izplačan.

Poznavalci trga z lesom, med katerimi se je že razširilo opozorilo, naj se izogibajo poslovanju s Tasičem, vedo, da je ta identičen model poslovanja kot z avstrijsko družbo M-Opus že preizkusil pred nekaj leti z družbo A-Opus iz Ljubljane. Ta je trgovala z lesom za kurjenje in tudi s koruzo. Toda tam naj bi šlo za manjše posle in zadeva ni prišla v javnost.

Sporni posli tudi na Hrvaškem

Med upniki v Sloveniji so tudi družbi Trgovina z lesom, prevozništvo Aleksander Šket iz Rogaške Slatine in Odkup in prodaja lesa BEST LES, Branko Perc iz Sevnice ter prevoznik Kojzek iz Prevalj. Na Hrvaškem pa družba IF-Drvo Trgovina in zasebni trgovec z lesom Davor Čretnik. Vsi po vrsti so lani vse pogosteje namesto plačila v celoti dobivali le manjši del plačil in na koncu samo še obljube, da bodo obveznosti poravnane. Skupno 23 upnikom podjetje M-Opus v stečaju dolguje okoli 2,5 milijona evrov.

Enemu izmed upnikov, Davoru Čretniku iz Hrvaške, M-Opus dolguje 175 tisoč evrov, domneva pa, da nekaj tudi hrvaški davčni upravi. Ker je prepričan, da gre pri tem za pranje denarja, je podal prijavo na hrvaško in na slovensko davčno upravo, ostali upniki pa so zadevo prijavili avstrijski policiji, slovenski davčni upravi in slovenski policiji. Čretnik pojasnjuje, kako so nastali tako veliki dolgovi: "Najprej je les plačeval redno, pozneje pa vedno po manj in z vse večjim odlogom plačila, nazadnje sploh ni plačal."

Kratko potegnili tudi prevozniki

Vlado Kojzek, avtoprevoznik iz Prevalj, ki mu Tasič oz. podjetje M-Opus dolguje nekaj manj kot 50 tisoč evrov, ugotavlja: "Glede na vse dogajanje nihče ne more podvomiti, da je šlo za zavestno zavajanje vseh nas. Žalostno pa je, da g. Tasič, ki je zdaj zaposlen pri neki drugi družbi, zdaj s polno paro še naprej trguje z lesom." Tasič naj bi prek podjetja M-Opus, ki je bilo registrirano v Avstriji, kupoval les iz Slovenije in Hrvaške, in potem ko je les v skladišču v Avstriji odležal kakšen teden ali več, ves ta les znova naročil odpeljati nazaj v Slovenijo in na Hrvaško. Domnevno naj bi tako pobral avstrijske subvencije za lesnopredelovalno dejavnost.

Upniki sumijo, da so bili žrtve sleparjev, zato so se odločili ukrepati po pravni poti. Podjetje Glog je s pomočjo odvetniške pisarne Grilc-Vouk-Škof pri državnem tožilstvu v Gradcu sprožilo postopek zaradi suma goljufije. Odvetnik Rudi Vouk pravi, da struktura podjetja M-Opus nikakor ne ustreza večmilijonskim poslom, s kakršnimi se je ukvarjalo, saj je bilo ustanovljeno z minimalnim osnovnim kapitalom. "Podjetje enostavno ni primerno za posle te velikosti in zato smo se odločili za vložitev kazenske ovadbe pri državnem tožilstvu v Gradcu zaradi suma zavlačevanja insolventnega postopka in zaradi suma poslovne goljufije, ker menimo, da bi pri M-Opusu morali že pred meseci ugotoviti, da niso več zmožni pokrivati svojih dolgov, pa so še kljub temu poslovali naprej, še naprej naročali pri podjetju Glog in s tem povzročali dodatno škodo," pojasnjuje Vouk. Možnosti, da bi upniki prišli do svojega denarja, so precej majhne, saj podjetje M-Opus nima premoženja, družba je v Gradcu delovala samo navidezno.

Obvestilo uredništva:

Članku je bila prvotno priložena simbolična fotografija, na kateri je bilo tovorno vozilo z logotipom podjetja Hartman, ki pa v prispevku ni bilo omenjeno. Fotografijo smo po ugotovljeni nenamerni napaki, za katero se opravičujemo, zamenjali.