Prevozniki so na seji upravnega odbora sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu predstavili ključne težave sektorja in izrazili bojazen, da bi v Sloveniji zmanjkalo pogonskih goriv. Foto: BoBo
Prevozniki so na seji upravnega odbora sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu predstavili ključne težave sektorja in izrazili bojazen, da bi v Sloveniji zmanjkalo pogonskih goriv. Foto: BoBo

Prevozniki so na seji upravnega odbora sekcije za promet pri OZS-ju izrazili bojazen, da bi zmanjkalo pogonskih goriv. Zanimalo jih je, kaj bo naredila vlada, če zmanjka dizelskega goriva, na slovenske bencinske črpalke namreč po gorivo hodijo tudi tujci.

"Prizadela vas je energetska kriza, zdaj še kriza v Ukrajini. Upam, da se tudi ta kriza čim prej konča. Delamo vse, kar je v naši moči. Ne nazadnje smo ta teden regulirali cene naftnih derivatov. Kot veste, so pri nas pogonska goriva cenejša kot v sosednji Italiji in Avstriji," je, kot so sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

"Tudi država ima dovolj nafte v svojih blagovnih rezervah. Bolj skrb vzbujajoče je, da bi bil uveden embargo na nafto ruskega porekla. To pomeni, da bi morali surovo nafto pridobiti iz drugih držav. Zato moramo nujno diverzificirati dobavo naftnih virov. Na poti v Slovenijo sta sicer še dva tankerja, tako da nafte imamo dovolj," je prevoznikom zagotovil Vrtovec. Ob tem je napovedal, da prihodnji teden z delegacijo odhaja v Katar zaradi pogovorov o mogoči dobavi energentov.

Skrb zaradi energetske in ukrajinske krize je na seji izrazil tudi predsednik OZS-ja Branko Meh. "Gospodarstvo mora živeti in dobro poslovati, če želimo govoriti o socialni državi. Upam, da se kriza v Ukrajini čim prej konča in da preprečimo še večjo humanitarno krizo ter gospodarsko škodo," je poudaril Meh.

SID banka vloge za dodelitev sredstev obravnava predolgo

Da prevozniki preživljajo težke čase, je poudaril tudi predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek: "Čas epidemije je bil izjemno težek, vendar smo imeli ves čas podporo ministra. Zelo težko nam je tudi zdaj, saj so trgovci ukinili rabate za nakup goriva prevoznikom."
Ob tem je izrazil razočaranje prevoznikov nad SID banko, saj vloge za dodelitev sredstev po njihovem mnenju obravnava predolgo. "Od SID banke pričakujemo, da bo vloge prevoznikov obravnavala v roku 14 dni ter sredstva namenila predvsem tistim, ki jih je covidna kriza najbolj prizadela. Krediti sektorju prevoza potnikov bi morali biti dodeljeni brez dodatnih garancij. Nujno potrebna je tudi zakonska ureditev nakladanja in razkladanja blaga, ki predstavlja dodatno storitev, ki je naročnik ne priznava. V teh primerih gre za grobo izkoriščanje voznikov, ki nadomeščajo delo skladiščnikov," je dejal.

Med ključnimi težavami in nalogami, ki so jih poudarili člani sekcije za promet na seji, so še izvajanje finančnih spodbud za sektor cestnih prevoznikov, odprava časovne omejitve parkiranja tovornih vozil na počivališčih ob avtocestah in hitrih cestah ter znižanje višine glob, ki so predpisane za napake voznikov v postopku cestninjenja.

Poleg tega si želijo tudi uvedbe dodatnega popusta pri plačilu cestnine za 20-sedežne avtobuse (minibuse) in lažja tovorna vozila, katerih najvišja dovoljena masa ne presega 12 ton v cestninskem razredu R2. Prevozniki so izrazili tudi potrebo po uvedbi cene goriva za komercialne prevoze blaga in potnikov, motijo pa jih tudi nerazumno dolgi roki za pridobitev delovnih dovoljenj. Prav tako se jim zdi nujno potrebna uvedba novega sistema izobraževanja voznikov, pri čemer naj se praktični del izvaja v transportnih podjetjih, so še sporočili z OZS-ja.

Logar v Alžiru o gospodarskem sodelovanju in zagotavljanju energentov

Zunanji minister Anže Logar se je danes na delovnem obisku v Alžiru sestal s številnimi državnimi uradniki s ciljem krepitve političnega in gospodarskega sodelovanja med državama, predvsem na področju zagotavljanja energentov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Logar se je na delovnem obisku sestal z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtano Lamamrom, z ministrom za energijo in rudnike Mohamedom Arkabom, predsednikom uprave državne energetske družbe Sonatech Toufikom Hakkarjem ter s predsednikom države Abdelmadjidom Tebbounejem.

Z zunanjim ministrom Lamamro sta obravnavala krepitev bilateralnega sodelovanja na različnih področjih skupnega interesa, kakor tudi aktualno dogajanje v Evropi in na severu Afrike. Sogovornika sta se pogovarjala o sodelovanju obeh držav v okviru mednarodnih organizacij.

Logar se je srečal tudi z ministrom za energijo in rudnike Arkabom. Na srečanju sta bila prisotna tudi predsednik uprave državne energetske družbe Sonatech Hakkar in direktorica družbe Geoplin Vanja Lombar. Osrednja tema pogovora so bile aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov na gospodarskem področju, predvsem na področju zagotavljanja energentov.

Logarja pa je sprejel tudi predsednik Alžirije Tebboune, s katerim sta poudarila pomen dobrih odnosov ter sodelovanja v Sredozemlju.