Sedež ECB-ja v Frankfurtu. Foto: Reuters
Sedež ECB-ja v Frankfurtu. Foto: Reuters
Predsednica ECB-ja Christine Lagarde. Foto: Reuters
Predsednica ECB-ja Christine Lagarde. Foto: Reuters

Medtem pa se bodo varčevalci z višjimi zneski prihrankov z avgustom rešili ležarin.

Potem ko je Evropska centralna banka pretekli teden zvišala temeljne obrestne mere za pol odstotne točke, je Euribor nemudoma poskočil za 0,71 odstotka. Posojilojemalci, ki imajo posojila najeta po spremenljivi obrestni meri, lahko zato v kratkem pričakujejo višji znesek mesečnega obroka. Je torej smiselno posojilo s spremenljivo obrestno mero zamenjati s posojilom s fiksno? Ne nujno, pravi Silvester Nežmah iz Nove Ljubljanske banke (NLB).

"Ker seveda vsak kredit, zamenjava obrestne mere iz variabilne v fiksno, prinaša dodatne stroške, ker gre za čisto nov kredit. Se pravi, nastane strošek notarja in strošek najetja novega posojila," je pojasnil Nežmah.

Zato Nežmah svetuje, naj vsak pred morebitno menjavo posojila natančno preračuna in primerja, koliko znaša stara in nova obremenitev, ter predvsem to, koliko ima še do konca poplačila. Čim krajše obdobje je do konca poplačila, tem manj je boleča sprememba Euriborja in obratno. Dejstvo pa je, da se bodo posojila, zaradi – kot kaže – dolgotrajnejšega obdobja inflacije, še dražila.

Sorodna novica Za prodajo nepremičnine najboljši čas, za nakup je boljše počakati

Pričakujejo se še ostrejši dvigi obrestne mere

"Glede na jasen mandat in retoriko ECB-ja, je mogoče pričakovati nadaljnja in še korenitejša zviševanja ključnih obrestnih mer, ki se bodo prelile v tržne obrestne mere," je pojasnil Kristjan Hvala iz Združenja bank. V tej luči je za gospodinjstva s prihranki najbolj optimalna rešitev vsaj delno predčasno poplačilo dolga.

Kaj pa posojilojemalci s posojili s fiksno obrestno mero, ki jih je v slovenskih bankah v povprečju že od 70 do 80 odstotkov? Za njih se za zdaj ne spreminja nič. Razen za tiste, ki posojila najemajo na novo, za hipotekarno fiksno posojilo v višini 80 tisočakov in ročnostjo 20 let se je tako obrestna mera že povzpela v povprečju na nekaj manj kot 3 odstotke.