Franc Križanič je zanikal, da bi na finančnem ministrstvu pripravljali rebalans letošnjega proračuna. Foto: Ukom
Franc Križanič je zanikal, da bi na finančnem ministrstvu pripravljali rebalans letošnjega proračuna. Foto: Ukom
Materialna poraba države je lani po besedah finančnega ministra realno upadla. Križanič pa je ministrstvom naročil, da do začetka aprila pripravijo pregled upoštevanja varčevalnih ukrepov vlade.

Izboljšanje stanja državnega proračunu po besedah finančnega ministra Franca Križaniča nakazujejo prilivi od davka na dodano vrednost (DDV). Ti so bili namreč v januarju in februarju že 13 odstotkov višji kot v prvih dveh mesecih lani. Marec bo zaradi učinkov skrajšanja roka za vračilo preveč plačanega DDV-ja nekoliko slabši, je dodal.

Država je v skladu z lani spomladi sprejeto novelo zakona o DDV-ju leta 2010 začela hitreje vračati preplačani davek, in sicer s 60 oz. 30 dni v enotnem roku 21 dni. "A hkrati je to tudi pomoč gospodarstvu," poudarja minister. Poleg tega je v proračunskih prilivih čutiti tudi vpliv znižanja davčnih stopenj, stopnja davka od dohodkov pravnih oseb se je namreč letos znižala še za dodatno odstotno točko in znaša 20 odstotkov.

Rebalans potreben v primeru dokapitalizacije bank
Križanič pa je zanikal, da bi na finančnem ministrstvu pripravljali rebalans letošnjega proračuna. "Rebalansa trenutno ne delamo, sklicujemo pa t. i. razvojne skupine, ki bodo ocenile učinkovitost porabe sredstev v letu 2009," je dejal in povedal, da bodo na podlagi teh ocen lahko oblikovali varčevanje in preusmerili sredstva, kamor se najbolj splača.

Potrdil pa je, da bi bil rebalans potreben, če bi se pojavil velik izdatek, denimo dokapitalizacija bank, ki pa bi bil "ozko usmerjen," in spomnil na zaustavljeno dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) konec preteklega leta. V banki pa novega načrta dokapitalizacije za zdaj po njegovih besedah še niso pripravili.

Proračun za leto 2011 je le okviren
Po besedah Križaniča primanjkljaja nikakor ne bodo povečevali, temveč ga bodo poskušali zmanjševati. Že aprila pa bodo začeli pripravljati proračun za leti 2011 in 2012. "Časi so taki, da je proračun za prihodnje leto, ki ga je DZ sprejel novembra lani, zelo okviren, tak bo verjetno tudi še proračun za leto 2012," je dejal Križanič.

Koliko so privarčevali po ministrstvih?
Materialna poraba države je lani realno upadla, je ugotovil Križanič, ki je ministre zadolžil, naj do začetka aprila pripravijo pregled upoštevanja varčevalnih ukrepov vlade. "Mi smo jih spoštovali in precej zmanjšali izdatke," je povedal o finančnem ministrstvu, premier Borut Pahor pa je dodal, da vsa ministrstva niso enako dovzetna za uveljavljanje vladnih sklepov za varčevanje.

Pred finančnim ministrstvom je sicer letos le en velik izdatek - uvedba novega informacijskega sistema Davčne uprave RS (Durs), ki naj bi prispeval k bistvenemu povečanju obsega pobranih davkov. "Če tega ne naredimo, bo prišlo do velikega izpada javnofinančnih prihodkov," je opozoril Križanič. Pravo varčevanje v smislu omejevanja porabe, ki bo hkrati zavirala gospodarsko rast, pa se začne prihodnje leto, je še dejal.