Vzajemna je na odvetniško zbornico prijavila odvetniško pisarno, ki je spisala predlog zakona o njenem preoblikovanju. Foto: BoBo
Vzajemna je na odvetniško zbornico prijavila odvetniško pisarno, ki je spisala predlog zakona o njenem preoblikovanju. Foto: BoBo

Vzajemna je z odvetniško pisarno namreč predhodno sodelovala, zato se sprožajo vprašanja o morebitnem konfliktu interesov, je poročal portal N1.

Vlada je namreč na četrtkovi seji potrdila predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo. Po predlogu se bodo več kot 700.000 zavarovancem Vzajemne izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Podobna rešitev je predvidena za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot ustanovitelja Vzajemne. Ta bo tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko nato še naprej izvajala svojo dejavnost.

Sorodna novica Vlada za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo

Predlog zakona je po poročanju portala N1 za vlado oz. ministrstvo za finance pripravila odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki je pred tem sodelovala z Vzajemno.

Ta odvetniška pisarna naj bi pred kratkim Vzajemno obvestila o enostranski prekinitvi pogodbe, ki sta jo imeli sklenjeno. Še pred prekinitvijo pogodbe pa naj bi ministrstvu pomagala pisati predlog zakonskih sprememb glede Vzajemne, kar bi lahko predstavljalo kršitev kodeksa odvetniške poklicne etike, po neuradnih informacijah portala meni vodstvo Vzajemne.

Pritožba prejeta v četrtek

Na odvetniški zbornici so za N1 potrdili, da so v četrtek prejeli pritožbo zavarovalnice Vzajemna zoper odvetniško pisarno, ki naj bi hkrati delala zanje in za ministrstvo za finance. Na zbornici prijave še niso želeli komentirati, ker odvetniški pisarni še ni bila vročena.

Informacij za portal niso želeli komentirati niti na Vzajemni niti na ministrstvu za finance, prav tako ne v odvetniški pisarni.

So pa na ministrstvu za finance za N1 navedli, da so pogodbo z odvetniško pisarno sklenili 30. junija in da ji bodo za mnenje plačali največ 22.500 evrov.