Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Agencija Reuters je glede na zanesljive vire iz Renaulta pred dnevi poročala, da bodo v Novem mestu leta 2026 začeli izdelovati novi električni twingo. V Revozu do uradno potrjene odločitve zadeve ne komentirajo.

Občina Novo mesto je projekt podprla s 25-odstotnim znižanjem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za letos in prihodnje leto. "Seveda tudi novomeška občina izrazito podpira vsa ta prizadevanja, tudi sami smo vključeni v pogovore s predstavniki podjetja Renault," je za Radio Slovenija dejal novomeški župan Gregor Macedoni.

Sorodna novica Nov električni twingo naj bi z letom 2026 začeli izdelovati v Novem mestu

Proizvodnja novega vozila bo velika priložnost tudi za druga podjetja, meni direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš. "Ker bo to v nadaljevanju pomenilo, da na tej lokaciji v naši regiji ni samo Revoz, ampak še veliko več manjših in srednjih podjetij," je prepričan.

V Revozu je trenutno 1500 zaposlenih, proizvodnja pa dela v eni izmeni. S proizvodnjo novega vozila bi prešli na dve izmeni in potrebovali dodatnih 800 delavcev, kar bo ob praznem kadrovskem bazenu velik izziv.

Obenem že nekaj let stoji projekt zgraditve vzhodne novomeške obvoznice v okviru tretje razvojne osi. "Tretja razvojna os ima za Revoz izjemen pomen, saj bo hitra cesta omogočila tudi hitro dobavo," o prepotrebni prometnici za zmanjšanje prometnih zastojev v dolenjski prestolnici meni Kordiš.

Studio ob 17.00

O izzivih slovenske avtomobilske industrije bo govor tudi v današnjem Studiu ob 17.00 na Prvem.

Voditeljica Urška Jereb bo v oddaji gostila državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Matevža Frangeža, direktorja Hidrie Holdinga Iztoka Seljaka in poznavalca avtomobilske industrije Andreja Brgleza.