Napoved gospodarske rasti za Slovenijo je nekoliko nižja, a še vedno visoka, pravijo na Banki Slovenije. Foto: Reuters
Napoved gospodarske rasti za Slovenijo je nekoliko nižja, a še vedno visoka, pravijo na Banki Slovenije. Foto: Reuters

Znižal se je tudi primanjkljaj, in sicer na 283 milijonov evrov, so sporočili s finančnega ministrstva. Davčni prihodki so v prvih desetih mesecih dosegli približno 8,7 milijarde evrov, kar je 15,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Pri tem so se prilivi iz davka na dodano vrednost povečali za 16 odstotkov na približno štiri milijarde evrov. Tolikšno rast na ministrstvu pripisujejo lanski zaustavitvi gospodarske aktivnosti in potrošnje prebivalstva v času epidemije covida-19 ter posledičnemu učinku zadržane potrošnje v letošnjem letu. Na rast vpliva tudi visoka inflacija, so dodali.

Prilivi iz davka od dohodkov pravnih oseb so se povečali celo za 42,2 odstotka na 1,3 milijarde evrov. To rast na ministrstvu pojasnjujejo z visokim poračunom za leto 2021 zaradi boljšega poslovanja podjetij v tem letu in posledično višjih letošnjih mesečnih akontacij.
Prilivi od dohodnine so do konca oktobra dosegli približno 1,2 milijarde evrov oziroma 2,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, prihodki od trošarin pa so se zvišali za 0,9 odstotka na prav tako 1,2 milijarde evrov.

Nedavčni prihodki

Nedavčni prihodki so v prvih desetih mesecih dosegli približno 634 milijonov evrov, kar je deset odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. "Lani smo prejeli enkratni prihodek iz podeljenih koncesij za radijske frekvence v višini 164 milijonov evrov, medtem ko letos tega priliva ne bo," so sporočili s finančnega ministrstva.

Iz EU je Slovenija letos do konca oktobra prejela 752 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov več kot pred letom dni.

Za transferje posameznikom in gospodinjstvom je bilo letos izplačanih 1,6 milijarde evrov oziroma 29,3 odstotka manj kot lani. Za 18,7 odstotka so se zaradi manjšega števila brezposelnih znižali transferji tej skupini ljudi.

Za investicije pa je bilo iz državnega proračuna v prvih desetih mesecih izplačanih 897 milijonov evrov, to je 19,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so še povzeli na ministrstvu.

Samo v oktobru se je v državni proračun steklo približno eno milijardo evrov, kar je 1,5 odstotka manj kot oktobra lani. Davčni prilivi so se pri tem zmanjšali za 4,1 odstotka na 880 milijonov evrov. To po navedbah ministrstva nakazuje, da se je učinek zadržane potrošnje izpel. Odhodki so se pri tem povečali za 6,8 odstotka na 977 milijonov evrov.