Foto: SŽPD
Foto: SŽPD

V sporočilu za javnost, ki so ga naslovili tudi na vlado, SDH ter koprsko in ankaransko občino, so zapisali, da je predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast v zadnjem letu že številne sodelavce na vseh ravneh na različne načine opozarjal pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in jim tudi drugače grozil ter jih ustrahoval. Opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi pa naj bi prejela še dva zaposlena.

"Absurdno je, da namerava Napast zaradi škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu kaznovati našega sodelavca, ki v času dogodka sploh ni delal, drugi pa je bil le posredno udeležen kot vodja delovnega procesa in se je takrat ukvarjal z drugim škodnim dogodkom. Za oba je taka kazen neutemeljena oziroma zelo čezmerna. Kaj takega v Luki Koper še nismo doživeli. Gre za še eno hudo zlorabo moči nad delavci, z namenom discipliniranja in pokoritve vseh preostalih," so zapisali v sindikatu.

S shodom so tudi želeli doseči umik opozoril pred odpovedjo. Predsednik uprave družbe Boštjan Napast pa je, kot so navedli, že preložil načrtovano vročitev opozoril zaposlenima in zadevo prenesel na neposrednega vodjo enote.

Vodstvo Luke Koper zavrača očitke

V družbi Luka Koper vse navedbe o domnevnem trpinčenju zanikajo. Kot so pojasnili, se niti predsednik uprave niti uprava operativno ne ukvarjata s postopki, vezanimi na ugotavljanje okoliščin nesreče, ki se je pred kratkim zgodila na kontejnerskem terminalu.

"Strokovne službe in vodstvo kontejnerskega terminala kot običajno v takšnih primerih izvajajo ustrezne postopke, skladno z notranjimi akti in veljavno zakonodajo," so poudarili.

Po njihovih navedbah trenutno potekajo preverbe okoliščin primera, v katere so vključeni relevantni udeleženci škodnega dogodka, saj po prvih izsledkih obstaja utemeljen sum opustitve dolžnega ravnanja in skrbnosti. Postopek bodo ustrezno končali, ko jih preučijo, so sklenili.

Foto: SŽPD
Foto: SŽPD

Brez socialnega dialoga v Luki Koper

Luka Koper je, kot navaja STA, trenutno sicer brez socialnega sporazuma. Sindikat je na vodstvo na začetku aprila naslovil javno opozorilo glede tega in ga pozval, naj prevzame pobudo za pogajanja o podaljšanju. "Nenavadna nezainteresiranost za sklenitev pomembnega dokumenta sovpada z destabilizacijo operative, zgodovinsko visokim vsesplošnim nezadovoljstvom zaposlenih in hudim zastojem ključnih naložbenih projektov, ki so vezani na gradnjo drugega tira," so takrat poudarili.

Vodstvo je pojasnilo, da je bil socialni sporazum podpisan februarja 2021 in je temeljil na predpostavki negotovega poslovnega okolja zaradi epidemije covida-19. Temu so med drugi prilagodili lestvico skupinske delovne uspešnosti.

Zdaj nagrajevanje zaposlenih temelji na realizaciji poslovnega načrta, kot določa veljavna kolektivna pogodba. Poslovni načrt za leto 2023 upošteva realne predpostavke poslovnega okolja in panožnih gibanj, od sprejetja načrta pa se okoliščine niso bistveno spremenile v primerjavi s časom izbruha koronavirusa. Vodstvo družbe je ob tem zagotovilo, da so uprava in strokovne službe s tem seznanjale socialne partnerje v stalnem dialogu in da so jim posredovale tudi več predlogov, še navaja STA.