Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

"Prva lastovka seveda ne prinese pomladi, ampak vseeno tudi v sindikalnih organizacijah ocenjujemo potek seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) kot pozitiven, veseli nas odziv celotne ministrske ekipe, ki je bila prisotna," je na novinarski konferenci po prvi seji Ekonomsko-socialnega sveta v mandatu vlade Roberta Goloba povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič. Prav sindikati so bili v obdobju prejšnje vlade zelo kritično zaradi, kot so opozarjali, neupoštevanja socialnih partnerjev pri pripravi zakonskih predlogov.

Kot je po koncu večurne seje pojasnila Jerkičeva, so se predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade poleg načelnih stvari pogovarjali tudi o konkretnih temah, dnevni red je štel devet točk, vključeval pa je tudi obravnavo nekaterih zakonov, ki so že bili sprejeti v državnem zboru, kot je zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.

V zvezi s tem so oblikovali stalen strokovni odbor, ki bo na tem področju spremljal ukrepe, poleg tega pa še dve pogajalski skupini - eno za uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov prevoza na delo in regresa za prehrano, drugo pa za pripravo predloga sprememb pravil ESS. Sprejeli so tudi poročilo delovne skupine za pripravo predlogov sprememb zakonodaje v zvezi z vodenjem evidenc delovnega časa. "Tukaj gre za še eno pomembno področje, na katero vsako leto opozarjajo inšpektorji, to je rak rana naše družbe, za katero želimo, da se v tem letu uredi," je pojasnila Jerkičeva.

Jerkič je pojasnila, da so se predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade poleg načelnih stvari pogovarjali tudi o konkretnih temah, dnevni red je štel devet točk, vključeval pa je tudi obravnavo nekaterih zakonov, ki so bili že sprejeti v državnem zboru.

"Dobra novica je, da na današnjem svetu ni bilo večjih zapletov, nobenega nesoglasja, pri vseh ključnih točkah smo našli skupni jezik," je povedal minister za delo Luka Mesec. Seje so se udeležili tudi minister za finance Klemen Boštjančič, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Na seji so podpisali preambulo k dogovoru o obuditvi socialnega dialoga, ki med drugim ugotavlja, da je socialni dialog pomembna demokratična pridobitev, ključna za razvoj Slovenije, blaginje državljanov in socialni mir, da se zavezujejo k obnovitvi socialnega dialoga in ponovni zgraditvi zaupanja med socialnimi partnerji. Mislim, da je bilo na današnji dolgi seji storjenih precej korakov v to smer," je povedal Mesec.

Socialni partnerji so podelili tudi nov mandat predsedniku ESS-ja. Mitjo Gorenščka iz Gospodarske zbornice Slovenije je zamenjal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

"Za nas je bilo bistveno to, kar je v uvodu povedal predsednik vlade, in sicer da se vračamo ali pa vsaj obnavljamo socialni dialog in socialno partnerstvo, kot smo ga imeli pred leti, sicer bo verjetno prihajalo do zapletov. Za nas je prav tako bistveno, da lahko sindikati, predstavniki delavskih interesov, enakovredno sodelujemo v postopkih oblikovanja ekonomskih in socialnih politik v tej državi," je dejal Štrukelj in dodal, da so se vse našteto dogovorili na deklarativni ravni, a bodo obenem pozorno spremljali, ali se bo vlada tega držala.

"Z vidika sindikatov javnega sektorja smo vlado in ministrico za javno upravo pozvali, da vzpostavi do vseh zaposlenih v javnem sektorju pozitiven odnos, ki bi priznal, da v veliki meri, tako kot zaposleni v zasebnem sektorju, prispevamo k izboljšanju življenja vseh državljanov. Pričakujemo, da bo v tem duhu ob naših zahtevah ravnala tudi vlada," je povedal Štrukelj.

Da so prvih šest tednov delovanja nove vlade spremljali z zaskrbljenostjo, ker je bilo kar nekaj zakonov v zakonodajni postopek uvrščenih mimo ESS, pa je povedal zdaj že nekdanji predsednik sveta Mitja Gorenšček. Kot je dodal, so danes v zvezi s tem sprejeli opravičilo premierja Goloba, prav tako so veseli njegove obljube, da bodo omenjene zakone jeseni znova odprli in da bo mogoče prispevati dopolnitve.

Obuditev socialnega dialoga

Golob: želimo poiskati čim širši konsenz

"Najpomembnejše sporočilo uvodnega srečanja predstavnikov vlade s predstavniki delojemalcev in delodajalcev je, da si znotraj socialnega dialoga v okviru ESS-ja iskreno želimo skupaj poiskati širši konsenz o tem, kam želimo kot družba, hkrati pa da za vsak posamezen korak najdemo čim boljše rešitve," je ob robu seje ESS-ja povedal predsednik vlade Robert Golob. "Verjamem, da bomo do tega lahko prišli, ko bomo imeli čim bolj iskreno razpravo o različnih izhodiščih istih težav," je dodal.

Vtis, ki ga je dobil, je predvsem, da se morajo čim več pogovarjati. "Bolj ko se bomo pogovarjali, bolj se bomo poznali. Ko se enkrat poznaš, si lahko bolj zaupaš in šele potem imaš temelj, da gradiš skupaj neke rešitve," je dodal Golob, ki se bo potrudil, da se bo sej ESS-ja udeleževal čim večkrat.

Predstavniki vlade so predstavnikom sindikatov in delodajalcev med drugim pojasnili tudi ključne prioritete – ne samo teh, ki so zapisane v koalicijski pogodbi, ampak tudi tiste, ki jih čakajo v prihodnjih mesecih. "V bistvu sem se jim tudi opravičil, da bomo nekatere postopke skrajševali – ne zaradi tega, ker želimo izključevati kogar koli, ampak ker nas razmere, zunanje okoliščine silijo k temu, da smo zelo hitri in odzivni pri pripravi ukrepov," je pojasnil Golob.

Pri tem sta bili še posebej poudarjeni področji prehranske in energetske draginje ter zdravja – interventnega zakona za skrajševanje čakalnih vrst in izhodne strategije za covid-19, je dejal Golob. "Tukaj bomo morali iti hitreje, kot bi si mogoče želeli, in bomo poskušali vključenost vseh partnerjev doseči na nekatere malo manj konvencionalne načine," je napovedal.

Seja ESS-ja je sicer prva po maju lani, ko so sindikalne centrale protestno izstopile iz tega organa. Za ta korak so se odločile, ker je vlada Janeza Janše sprejemala zakone mimo socialnih partnerjev.

ESS je tristranski organ predstavnikov delojemalcev, delodajalcev in vlade, ustanovljen zato, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

Po več kot letu dni se je znova sestal Ekonomsko-socialni svet

Sestava ESS-ja

Člani ESS-ja iz vrst sindikatov so Lidija Jerkič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – ZSSS), Andrej Zorko (ZSSS), Jakob Počivavšek, (Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam), Peter Majcen (Konfederacija sindikatov 90 Slovenije), Evelin Vesenjak (Konfederacija novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost), Zdenko Lorber (Slovenska zveza sindikatov – Alternativa), Albert Pavlič (Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost) in Branimir Štrukelj (Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije).

Delodajalce v ESS-ju predstavljajo Marjan Trobiš (Združenje delodajalcev Slovenije – ZDS), Jože Smole (ZDS), Tibor Šimonka (GZS), Mitja Gorenšček (GZS), Blaž Cvar (Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije), Drago Delalut (Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) in Mariča Lah (Trgovinska zbornica Slovenije).

Vladni predstavniki v tem tripartitnem organu so medtem minister za delo Luka Mesec, minister za finance Klemen Boštjančič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek ter namestnica direktorice Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Alenka Kajzer.

Obuditev socialnega dialoga