Podjetje Aviofun in tuji družbenik želita, da se začne na mariborskem letališču čim prej povečevati potniški in tovorni promet. Foto: BoBo
Podjetje Aviofun in tuji družbenik želita, da se začne na mariborskem letališču čim prej povečevati potniški in tovorni promet. Foto: BoBo

Po neuspešni dražbi za prodajo družbe Aerodrom Maribor, ki je bila hčerinska družba nekdanjega Preventa Globala, je stečajni upravitelj Globala Boris Kastivnik januarja začel pogajanja z enim od štirih ponudnikov, in sicer podjetjem Aviofun. Kupoprodajna pogodba z več odložnimi pogoji je bila podpisana 15. maja, danes pa se je iztekel rok za plačilo varščine.

Kdo stoji za Aviofunom?
Pogodba je torej sklenjena z družbo Aviofun iz Libelič, kdo pa stoji za tem nakupom, Kastivnik uradno ni bil obveščen. Prav tako "to ni problem prodajalca, to je problem novega bodočega lastnika, ki pa se verjetno tudi zaveda, da s sredstvi, s katerimi razpolaga, in programi, ki jim ima, najbrž ni sam sposoben obvladovati te zadeve".

Tudi solastnik Aviofuna Damijan Cehner ne želi izdati, kdo je partner pri nakupu družbe Aedordom Maribor. Povedal je le, da gre za tujega partnerja.

V nadaljnjem postopku prodaje mora zdaj mnenje glede višine kupnine podati še upniški odbor Globala in ločitveni upnik, nato pa bo odločalo še slovenjgraško sodišče, ki vodi stečajni postopek Preventa Globala.

Poravnati morajo tudi kredit
Kastivnik je kot pomemben del dogovora z Aviofunom izpostavil, da se je kupec zavezal, da solidarno pristopi k obveznosti, ki jo ima družba Aerodrom Maribor do Preventa Globala v stečaju zaradi v preteklosti danega kredita v višini okoli dva milijona evrov. Tega mora prav tako poravnati v treh mesecih.