Srečanje je zaradi covida-19 potekalo virtualno. Foto: Reuters
Srečanje je zaradi covida-19 potekalo virtualno. Foto: Reuters

Kitajski predsednik Ši je članice na četrtkovem srečanju pozval, naj prevzamejo odgovornost in se zavzamejo za resnični večnacionalni mednarodni sistem, ki bo temeljil na Združenih narodih. "Opustiti moramo miselnost hladne vojne, onemogočiti konfrontacije ter nasprotovati enostranskim sankcijam in zlorabi sankcij," je nagovoril voditelje držav Bricsa.

"Naše današnje srečanje je v ključnem trenutku izbire za prihodnost človeštva: kot ključni nastajajoči trgi in države v razvoju morajo države Bricsa prevzeti odgovornost," je še dejal kitajski predsednik.

Kitajsko gospodarstvo je daleč najmočnejše v skupini, saj predstavlja več kot 70 odstotkov skupne gospodarske moči v vrednosti 27.500 milijard ameriških dolarjev, navaja Reuters.

Putin: Zahod svoje napake v makroekonomski politiki preusmerja na ves svet

Putin je odnose s Kitajsko označil za najboljše doslej. Foto: Reuters
Putin je odnose s Kitajsko označil za najboljše doslej. Foto: Reuters

Podobno je tudi ruski predsednik Vladimir Putin članice pozval k sodelovanju, zahod pa obtožil netenja krize. "Le na podlagi poštenega in obojestransko koristnega sodelovanja lahko iščemo izhode iz kriznih razmer, ki so nastale v svetovnem gospodarstvu zaradi nepremišljenega in sebičnega ravnanja posameznih držav," je dejal Putin.

Zahod je obtožil, da "z uporabo finančnih mehanizmov svoje lastne napake v makroekonomski politiki preusmeri na ves svet".

Ruske odnose s Kitajsko je označil za najboljše kadar koli in pri tem pohvalil strateško partnerstvo za boj proti vplivu ZDA. Odnosi med Rusijo in zahodnimi državami so medtem padli na najnižjo raven od kubanske raketne krize leta 1962.

Države Bricsa kritične do sankcij zoper Rusijo

ZDA, EU in druge zahodne države so proti Rusiji zaradi vojaške invazije v Ukrajino uvedle številne sankcije. Putin trdi, da želi Zahod uničiti Rusijo, da so gospodarske sankcije podobne napovedi gospodarske vojne in da bo Rusija gradila vezi z drugimi silami, kot sta Kitajska in Indija.

Prenos govora Ši Džinpinga na srečanju v Pekingu. Foto: Reuters
Prenos govora Ši Džinpinga na srečanju v Pekingu. Foto: Reuters

Pet članic skupine Brics se od leta 2009 srečuje enkrat letno. Letošnji vrh je zaradi strogih ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 na Kitajskem, ki je uradna gostiteljica, potekal prek videopovezave.

Drugače od skupine G7, ki se bo v nedeljo sestala na letošnjem vrhu pod nemškim predsedstvom, so se članice skupine Brics do zdaj izogibale kritikam Rusije zaradi napada na Ukrajino in večkrat obsodile sankcije Zahoda.

Trenja med Indijo in Kitajsko v indo-pacifiški regiji

Indija zavzema nevtralno stališče glede vojne v Ukrajini, saj ima z Rusijo dolgotrajne in tesne odnose, od tam pa prihaja tudi večina njene vojaške opreme. Prav tako je v zadnjem času skupaj s Kitajsko precej povečala uvoz nafte iz Rusije. Proti sankcijam se je zaradi negativnega vpliva na trgovino in gospodarstvo izrekla tudi Brazilija.

Kljub enotnosti glede sankcij pa se partnerice Bricsa ne strinjajo o vseh vprašanjih. Odnosi med Indijo in Kitajsko ostajajo napeti, saj Indija z ZDA, Japonsko in Avstralijo tvori zavezništvo Quad, katerega cilj je zmanjšati vpliv Kitajske v indo-pacifiški regiji.

Kitajska se zavzema za nove članice

Po današnji razpravi voditeljev skupine Brics bo v petek na sporedu tudi spletni forum, na katerega so bile povabljene številne države v razvoju. Kitajska se je že pred vrhom zavzela za razširitev skupine Brics z novimi članicami, vendar tega načrta podrobneje še ni utemeljila.