Strategija razvoja iger na srečo, ki jo je v četrtek sprejela vlada, je po oceni sodelujočih na okrogli mizi v Ljubljani pisana na kožo državnega Hita, zmanjševanje (ali odvzem) koncesij igralnim salonom pa bo ogrozilo tako financiranje lokalnih skupnosti kot financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Foto: BoBo
Strategija razvoja iger na srečo, ki jo je v četrtek sprejela vlada, je po oceni sodelujočih na okrogli mizi v Ljubljani pisana na kožo državnega Hita, zmanjševanje (ali odvzem) koncesij igralnim salonom pa bo ogrozilo tako financiranje lokalnih skupnosti kot financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Foto: BoBo
Darja Radić
Radićeva je prepričana, da je igralništvo mogoče regulirati, tudi če dopustimo njegovo privatizacijo. Foto: MMC RTV SLO

Strategija, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo pod vodstvom ministra Franceta Križaniča, je po mnenju gospodarske ministrice Darje Radić takšna, da iz nje ni razvidno, "kaj hočemo s to industrijo - ali jo želimo privatizirati ali obdržati v državni lasti, jo razširiti ali omejiti njen razvoj".

Ministru Križaniču je predlagala, da bi s strategijo počakali in skupaj, preden bi jo poslali v državni zbor, razpravljali o njenih ciljih. Toda minister je po njenih besedah ta predlog zavrnil, češ da bodo o strategiji tako ali tako razpravljali poslanci v DZ-ju.

Zasebne igralnice?
Ministrica je sicer je prepričana, da bi glede na razultate v panogi morali začeti razmišljati o privatizaciji tudi na tem področju. Zdi se ji, da bi bile igralnice tako bolje upravljane in bi imele tudi boljše poslovne rezultate. "Ne vidim razloga, zakaj igralniška podjetja imeti v lasti. Lahko jih nadziramo s popolnoma drugimi ukrepi in dejavnostmi," je komentirala pomisleke o izgubi nadzora nad panogo, ki naj bi prišla skupaj z izgubo lastništva.

V strategiji razvoja iger na srečo, ki jo je vlada sprejela, pa je predviden tudi sočasen razvoj turizma. Ob tem je ministrica, katere resor pokriva tudi to področje, poudarila, da bi bilo v prihodnje več pozornosti in sredstev treba nameniti promociji in trženju slovenskega turizma.

"Napisana je v prid Hita"
Vladna strategija prav tako ne navdušuje predsednika Društva za zaščito ustavne države Rada Pezdirja in predstavnice društva YHD Elene Pečarič. Po mnenju Pezdirja je namreč napisana za reševanje podjetja Hit, saj priporoča, da se število koncesij za prirejanje iger na srečo zmanjša. S tem po njegovih besedah ne bo ogroženo samo financiranje lokalnih skupnosti, temveč tudi invalidskih in humanitarnih organizacij, ki denar za svoje delovanje in programe dobivajo od koncesij prirediteljev iger na srečo.

Da država deluje politično neodgovorno in kaže svoj ignorantski odnos do prava, opozarja tudi Andraž Teršek s primorske fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. "Zakon o igrah na srečo bi bil v primeru, da bi ga pripravili na podlagi strategije razvoja iger na srečo, neustaven," je dejal na okrogli mizi o tej temi. Kot je pojasnil, ustava ščiti svobodni trg in najmanjše gospodarske subjekte, a strategija te pravice odvzema, da bi zaščitila en sam gospodarski subjekt.

NSi: Strategija ne koristi družbi
Strategiji odločno nasprotuje še stranka NSi, saj so prepričani, da ni strateško naravnana v korist slovenski družbi. Prav tako nasprotujejo oživitvi pogovorov z ameriško družbo Harrah's, ki se je že pred leti neuspešno dogovarjala o skupni naložbi z novogoriškim Hitom. Prav tako ne podpirajo minisitrice Radić, ki želi popolno privatizacijo igralnic, saj bi to po njihovem pomenilo širjenje igralništva, "ki nedvomno ima negativne posledice na človeka in okolje".