Po podatkih državnega statističnega urad je marca povprečna neto plača znašala 1.083 evrov. Foto: BoBo
Po podatkih državnega statističnega urad je marca povprečna neto plača znašala 1.083 evrov. Foto: BoBo

Po podatkih državnega statističnega urada je marca povprečna neto plača znašala 1.083 evrov in je bila nominalno za 1,6 odstotka, realno pa za 1,3 odstotka višja od neto plače v februarju. V medletni primerjavi je bila nominalno višja za 2,6 odstotka, realno pa za 1,4 odstotka.

Povprečna bruto plača za marec je bila v zasebnem sektorju za 2,1 odstotka, v javnem sektorju pa za dva odstotka višja od plače za februar 2018, v institucionalnem sektorju države pa sta bili marčna in februarska povprečna bruto plača približno enaki.

Bruto plača se je v mesečni primerjavi zvišala v vseh dejavnostih razen v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti, kjer je bila nižja za 0,2 odstotka, ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, kjer je bila nižja za 0,3 odstotka. Najvišja je bila medtem v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2.760,43 evra.

Najbolj so se zvišale plače na Gorenjskem in v Zasavju
Po statističnih regijah so se marca v mesečni primerjavi najbolj zvišale povprečne bruto plače v gorenjski in zasavski regiji, rast v obeh je bila 4,7-odstotna. Gorenjska regija sicer dosega drugo najvišjo povprečno bruto plačo za marec, ta znaša 1.690,56 evra (najvišja je sicer v osrednjeslovenski regiji – 1.849,72 evra), medtem ko povprečna bruto plača za marec v zasavski regiji znaša 1.494,45 evra.

Poleg v osrednjeslovenski regiji, kjer je bila marca povprečna bruto plača za 0,2 odstotka višja kot februarja, se je marca najmanj izrazito zvišala bruto plača še v obalno-kraški regiji, prav tako za 0,2 odstotka. V obalno-kraški regiji je sicer marca povprečna bruto plača znašala 1.583,47 evra.