Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na vprašanje, kako se bo po njihovem pričakovanju spremenilo število brezposelnih v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih, je lani 14 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne vedo, letos je takšnih devet odstotkov.

"Vzrok za nekoliko večjo črnogledost med vprašanimi glede brezposelnosti gre iskati v odmevnih odpuščanjih nekaterih svetovnih tehnoloških velikanov, v Sloveniji pa je v času izvedbe ankete najbolj odmevalo odpuščanje v podjetju Magna," je rezultate komentirala Nika Rakonjac, vodja marketinga v družbi Styria digital marketplaces, pod okrilje katere sodi MojeDelo.com. Kljub vsemu je število kandidatov, ki jih delodajalci iščejo s pomočjo omenjenega portala, še vedno zelo visoko.

Število aktivnih iskalcev nove zaposlitve se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za več kot desetino na 27 odstotkov. Lani je 63 odstotkov vprašanih želelo zamenjati službo v roku nekaj mesecev, letos je takšnih 53 odstotkov. Tistih, ki si želijo službo zamenjati takoj oziroma čim prej, je 26 odstotkov (lani 35 odstotkov). Se pa je ob tem letos za petino povečalo število vprašanih, ki menijo, da lahko na dolgi rok ostanejo brez trenutne zaposlitve.

Glavni razlog, zakaj vprašani iščejo novo zaposlitev, je tudi letos iskanje zaposlitve z boljšimi delovnimi pogoji. Največja rast se je pokazala pri razlogu "iščem boljše odnose oziroma delovno okolje", ki ga je izpostavilo več kot dvakrat toliko vprašanih kot lani.

"Glavni dejavniki izbora ostajajo enaki: pozitivno delovno okolje, bližina delovnega mesta in možnost zaposlitve za nedoločen čas, ki pa v primerjavi z lani izgubljajo pomembnost. Medtem je raziskava zaznala največji porast pri možnosti dela od doma in izdelanem sistemu nagrajevanja," so še navedli.

Valicon je raziskavo na reprezentativnem vzorcu 617 sodelujočih izvedel med 29. marcem in 4. aprilom.