Prisilna poravnava ima manj kot polovico možnosti uspeha, sta ocenila člana uprave in predlagala stečaj družbe. Foto: MMC RTV SLO
Prisilna poravnava ima manj kot polovico možnosti uspeha, sta ocenila člana uprave in predlagala stečaj družbe. Foto: MMC RTV SLO

Upravi, kot je dejal njen predsednik Sergej Murgelj, ni uspelo povečati donosnosti poslovanja in zagotoviti svežih sredstev za nadaljevanje sanacijskega postopka.

V okviru sanacije se je Novolesova uprava sicer pogajala s 17 bankami, večjimi lastniki in šestimi lizingdružbami, a so bili vsi odgovori negativni. Sodelovanje pri sanaciji so zavrnili tudi vsi možni strateški partnerji. Uprava (poleg Murglja je v njej tudi Robert Štumpf) je ocenila, da je možnost uspešne prisilne poravnave manj kot polovična, zato je predlog umaknila in predlagala stečaj.

Poslovanje: Nevzdržno, nelikvidno in negativno
Po umiku strateškega partnerja naj bi bilo odlašanje s stečajem skrajno neodgovorno tako do upnikov kot lastnikov in zaposlenih, sta sklenila člana uprave. Stanje družbe naj bi bilo namreč nevzdržno, likvidnostno zaostreno, tekoče poslovanje pa negativno.

Upanje za 120 delavcev?
Kljub vsemu pa naj bi se tudi v postopku stečaja nadaljevala sanacija zdravega dela Novolesa, kjer bi ohranili 120 delovnih mest. V sindikatu Novolesa se strinjajo, da, kot kaže, za družbo ni več izhoda, ne vedo pa še, kdaj in po kakšnih postopkih se bodo začela odpuščanja, je dejal Novolesov sindikalist Mitja Bukovec. Več informacij naj bi imeli po petkovem svetu delavcev.