Ruska centralna banka. Foto: Reuters
Ruska centralna banka. Foto: Reuters

Ministrstvo je sicer naročilo plačilo obresti iz sredstev, ki so zamrznjena v tujini zaradi sankcij po napadu na Ukrajino. Zato ni bilo povsem jasno, ali bodo vlagatelji res dobili svoj denar.

"Izpolnitev naših obveznosti v tuji valuti ni odvisna od nas," je v sredo za ruski državni medij RT povedal ruski finančni minister Anton Siluanov in dodal, da je vse odvisno od ZDA.

V četrtek popoldne je bančni velikan JP Morgan Chase v vlogi posredniške banke po neuradnih informacijah agencije AFP plačilo prejel in ta sredstva nakazal banki Citigroup, ki je glavni organizator transakcije plačila vlagateljem v obe ruski evroobveznici. Pred tem naj bi se obrnil na ameriške oblasti.

Uradno v obeh bančnih gigantih vprašanja niso želeli komentirati.

Če bi ZDA blokirale plačilo, za katero je sicer še 30 dni časa, bi Rusija skušala dolg plačati v rubljih, vendar to po trditvah bonitetne agencije Fitch ne bi veljalo, in Rusija bi bila plačilno nesposobna. Rusija mora obresti na evroobveznice (obveznice, izdane v nedomači valuti v tujini) plačati v dolarjih.

Rusija ne more do približno polovice svojih sredstev, ki so zamrznjena v tujini. Ruski izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev dolgujejo mednarodnim vlagateljem okoli 121 milijard dolarjev. Naslednji obrok dolga zapade v začetku aprila in znaša skupaj več kot dve milijardi dolarjev.

Vse tri glavne svetovne bonitetne agencije so ruski dolg že razglasile za visoko tveganega ali špekulativnega (junk), kar med drugim pomeni, da se Rusija na tujem praktično ne more več zadolževati, razen morda po oderuških obrestih.

Predstavniški dom kongresa za odvzem trgovinskih ugodnosti Rusiji in Belorusiji

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo s 424 glasovi proti osmim potrdil predlog zakona za odvzem vseh trgovinskih ugodnosti Rusiji in Belorusiji zaradi vojne proti Ukrajini. Po potrditvi zakona bo lahko predsednik Joe Biden uvedel dodatne višje carine na ruski izvoz v ZDA, kolikor ga je sploh še ostalo.

Biden je namreč že prepovedal uvoz nafte, plina, morske hrane in alkohola iz Rusije ter tako črtal več kot 60 odstotkov ruskega izvoza v ZDA. Biden lahko poviša carine na rusko jeklo, aluminij, les in druge surovine ali proizvode na takšno raven, da se uvoz več ne bo izplačal.
Svetovna trgovinska organizacija (WTO) zahteva, da si članice medsebojno zagotavljajo najnižje možne carine. Rusija je članica WTO šele od leta 2012, ko so ji ZDA tudi podelile normalen trgovinski status, ki prinaša nižje carine.

"To, kar (ruski predsednik Vladimir) Putin počne v Ukrajini, ko bombardira civiliste, napada otroke (...) to je zunaj kroga civiliziranega človeškega obnašanja. Izvršuje vojne zločine in za to mora odgovarjati," je dejala predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gazprom še naprej z normalno dobavo plina v Evropo

Ruska družba Gazprom nadaljuje z normalno dobavo ruskega plina prek Ukrajine v Evropo, zahteve kupcev so se znova zvišale na ravni blizu najvišjih ravni po pogodbah, je dejal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov.

Gazprom dobavlja ruski plin prek ozemlja Ukrajine skladno z zahtevami kupcev - za 18. marec je to 105,1 milijona kubičnih metrov. To je raven blizu dolgoročnih naročil za tranzit preko Ukrajine, ki znašajo okoli 109,5 milijona kubičnih metrov dnevno. Zahteve za 17. marec so znašale 94,6 milijona kubičnih metrov.

Cena za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo aprila je na londonski borzi ICE danes pri 106,5 evra za megavatno uro, kar je okoli 1,3 odstotka več kot v sredo. Cena je sicer precej nižja kot v začetku meseca, ko je presegla 200 evrov za megavatno uro, najvišja je bila 7. marca, ko je bilo treba za megavatno uro odšteti 227,2 evra.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.