Letošnji mednarodni gospodarski forum poteka pod pokroviteljstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina, zbrane pa je najprej nagovoril minister za gospodarstvo German Gref. Foto: Reuters
Letošnji mednarodni gospodarski forum poteka pod pokroviteljstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina, zbrane pa je najprej nagovoril minister za gospodarstvo German Gref. Foto: Reuters
Sergej Ivanov in Vladimir Putin
Rusija, ki bo po Ivanovem prepričanju leta 2020 med petimi največjimi gospodarstvi na svetu, bo med forumom podpisala 12 sporazumov v skupni vrednosti 3,3 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Mednarodni gospodarski forum

Forum gosti ruski predsednik Vladimir Putin, tridnevnega srečanja pa se bo udeležilo približno 6.000 podjetnikov in politikov iz 60 držav, kar je najštevilčnejša udeležba do zdaj. V soboto bo forum v znamenju gospodarskih izzivov, s katerimi se spopada Rusija, v nedeljo pa bodo gostje govorili predvsem o razvojnih smernicah svetovnega gospodarstva.

Foruma se udeležujejo tudi nekateri direktorji mednarodnih združenj, med njimi direktorji Chevrona, Coca Cole, Nestleja, Deutsche Banke in drugih, ter pomembni svetovni zdajšnji in nekdanji politiki. Na forum so tako prišli predsednik Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, predsedniki Armenije, Azerbajdžana, Kazahstana in Ukrajine ter premierja Norveške in Srbije.

Rusijo čakajo pomembni posli
Forum ni namenjen le znanstvenim in političnim razpravam, ampak se bodo tam sklepali tudi posli. Rusija naj bi s tujimi podjetji podpisala 12 sporazumov v skupni vrednosti 3,3 milijarde ameriških dolarjev.

Ivanov: Do 2020 Rusija med prvih pet
Ob začetku foruma je namestnik ruskega premiera Sergej Ivanov, nekdanji obrambni minister in možni naslednik predsednika Putina, izrazil prepričanje, da bo Rusija do leta 2020 ena izmed petih največjih gospodarstev sveta, ki bo obvladovalo deset odstotkov svetovne proizvodnje in preseglo svojo tradicionalno energetsko usmerjenost ter se razvilo v visokotehnološko velesilo. Ivanov je dodal, da bo to Rusiji uspelo s pomočjo tujih naložb, državne pomoči in prostega trga. Ruska gospodarska rast se je lani povečala na okoli bilijon, medtem ko je bila še leta 1999 manj kot 200-milijardna. Zdajšnja gospodarska rast je predvsem posledica visokih cen nafte in plinov ter naraščajoče domače porabe.

Ruska samozavest koristna za Evropo
Zaradi nekaterih avtoritarnih potez predsednika Putina in spora glede nameravane gradnje ameriškega protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem nervozne tuje investitorje je Ivanov pomiril, da bo Rusija ne samo gospodarsko močna, ampak tudi "demokratična država, osnovana na temelju vladavine prava". Besede Ivanova je pozdravil nekdanji direktor Svetovne banke James Wolfenson, ki je prepričan, da bo Evropi "nova samozavest" Rusije le koristila.

Protestniki proti Putinu
V Sankt Peterburgu so je zbralo tudi veliko protestnikov, ki želijo svetu sporočiti, da se ne strinjajo s politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina. Med njimi je bil tudi nekdanji šahovski velemojster in eden najglasnejših nasprotnikov ruske politike, Gari Kasparov. Predsedniku Putinu očitajo, da spodbija demokracijo v državi in da želi nastaviti prihodnjega predsednika, potem ko bo marca prihodnje leto sam zapustil ta položaj.

Demonstracije v središču mesta so oblasti dovolile ob pogoju, da se jih ne udeleži več kot 500 ljudi. Nedavne shode Druge Rusije v Sankt Petersburgu in Moskvi je policija razgnala. Tokratnega shoda se je po zelo različnih ocenah udeležilo med 400 in 3.000 protestnikov.

Mednarodni gospodarski forum