Rusija se je po izgubi evropskega trga usmerila na druge trge. Foto: Reuters
Rusija se je po izgubi evropskega trga usmerila na druge trge. Foto: Reuters

Ruske pošiljke surove nafte so se na mesečni ravni povečale za 250.000 159-litrskih sodov dnevno, kar je nadomestilo padec izvoza naftnih derivatov za 200.000 159-litrskih sodov dnevno. Ocenjeni prihodki od izvoza nafte so se povečali za 1,7 milijarde dolarjev, na 15 milijard dolarjev.

Prihodki od izvoza so bili kljub povišanju za 27 odstotkov nižji kot aprila lani. Davčni prihodki Rusije iz naftnega in plinskega sektorja so se medletno zmanjšali za 64 odstotkov.

Po oceni IEA-ja Moskva ni v celoti uresničila napovedanega zmanjšanja proizvodnje nafte za 500.000 159-litrskih sodov na dan.

Kot ugotavljajo, je ruska proizvodnja surove nafte aprila ostala nespremenjena pri 9,6 milijona 159-litrskih sodov na dan in mora država maja zmanjšati proizvodnjo za nadaljnjih 300.000 sodov na dan, da uresniči napoved.

"Zdi se, da ima Rusija malo težav pri iskanju kupcev za svojo nafto in naftne derivate, pogosto na račun drugih članic Opec+," so zapisali na agenciji.

Sorodna novica Moč Sibirije 2 - plinovod, s katerim se bolj mudi Rusiji kot Kitajski

Decembra lani je začel veljati embargo na uvoz ruske surove nafte v EU, februarja letos pa še embargo na ruske naftne derivate. EU je ob tem skupaj s skupino G7 uvedel tudi cenovno kapico za surovo nafto in derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države.

IEA je obenem zvišala napoved letošnjega svetovnega povpraševanja po nafti na rekordnih 102 milijona 159-litrskih sodov na dan.

Napoved po letnem povpraševanju po nafti je tako za 200.000 159-litrskih sodov na dan višja od prejšnje napovedi. Povpraševanje po nafti bo v tem primeru za 2,2 milijona 159-litrskih sodov na dan večje od lanskega povpraševanja, so v danes objavljenem poročilu pojasnili na agenciji.

Razlog za večje povpraševanje po nafti je odpiranje kitajskega gospodarstva. "Okrevanje povpraševanja na Kitajskem še naprej presega pričakovanja, pri čemer je država marca postavila rekord pri 16 milijonih 159-litrskih sodov na dan," so zapisali.