Tanker Sun Arrows v ruskem pristanišču Prigorodnoje. Foto: AP
Tanker Sun Arrows v ruskem pristanišču Prigorodnoje. Foto: AP

Novica prihaja v času, ko zahodne države po lanski ruski invaziji v Ukrajini drastično manjšajo svoj uvoz energentov iz Rusije.

Rusija prodaja energente po znižani ceni državam, kot sta Kitajska in Indija, ki je sicer tretja največja uvoznica nafte na svetu. Leta 2021 je ruska nafta predstavljala zgolj dva odstotka indijskega letnega uvoza surove nafte, danes pa ta delež znaša skoraj 20 odstotkov, navaja Bank of Baroda.

Indija je v lanskem finančnem letu z nakupom nafte iz Rusije privarčevala okoli 89 dolarjev na tono surove nafte, kažejo številke.

Kljub pritiskom ZDA in Evrope se Indija ni hotela pridružiti sankcijam Zahoda proti Rusiji oz. ruskemu uvozu. New Delhi prav tako ni eksplicitno obsodil ruske invazije v Ukrajini.

Indija brani nakup ruske nafte, saj kot država, ki je odvisna od uvoza energentov in v kateri živi na milijone ljudi v revščini, ni v položaju, da bi plačevala višje cene.

Od začetka vojne je Evropa uvozila šestkrat več ruskih energentov kot Indija, je lani v TV-intervjuju opozoril indijski zunanji minister S. Jaishankar. "Evropi je uspelo zmanjšati svoj uvoz, ampak na način, da je zanjo še ugoden," je dejal. "Če gre za stvar načelnosti, zakaj ni Evropa prekinila dobave ruskih energentov že prvi dan?"

Ker za zdaj ni videti, da bi se vojna kaj kmalu končala, nekateri analitiki pričakujejo, da bo Rusija še naprej ponujala poceni nafto največjim uvoznikom energentov v Aziji. "Pričakujemo, da bo ruska surova nafta ostala omejena na ti dve državi (Indijo in Kitajsko), z ohranjanjem popusta," je za BBC povedala Vandana Hari iz analitskega podjetja Vanda Insights.