Po ministrovi oceni je slovensko gospodarstvo danes bolj robustno kot pred koronsko krizo, vendar pa bo vojna v Ukrajini imela negativen odsev.

Minister je ponovil, da je država med koronsko krizo v gospodarstvo vložila 2,3 milijarde evrov za ohranitev delovnih mest in podjetij, vložek pa se je državi vrnil na primer skozi lansko 8,1-odstotno gospodarsko rast ter rekordno visoko zaposlenost. Spomnil je, da še nikoli v samostojni Sloveniji ni bilo toliko zaposlenih kot ob koncu 2021. Povedal je tudi, da je Slovenija tudi v odlični finančni kondiciji.

Po ministrovih besedah bi bilo vse idealno za nov zagon gospodarstva, če se ne bi zgodil ruski napad na Ukrajino, ki Sloveniji dela neposredne in posredne težave v poslovanju z ruskim in ukrajinskim gospodarstvom. "Ta vojna bo imela negativen odsev na slovensko gospodarstvo. Slovenija je močna samo toliko, koliko je močno njeno gospodarstvo," meni minister.

Kot velik izziv pred Slovenijo je Počivalšek poudaril zeleni in digitalni prehod, skrb za enakomeren in skladen regionalni razvoj ter ustrezno demografsko politiko.

Na srečanju je zbrane nagovoril tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, ki je med drugim pohvalil vlado za dobro sodelovanje z zbornico v koronski krizi, so sporočili iz OZS-ja.

"Da danes lahko govorimo o gospodarski rasti, so zaslužni prav obrtniki in podjetniki ter tudi vlada," meni Meh. Pozval pa je k poenostavitvi javnih razpisov za sredstva za gospodarstvo, da bi se lahko nanje prijavil vsak obrtnik in podjetnik.

Predsednik uprave SID banke Damijan Dolinar je predstavil aktualne produkte te razvojne banke. Povedal je, da financirajo podjetja vseh velikosti, ne glede na velikost. Gre za posojila do 2,5 milijona evrov, in sicer brez dodatnih zavarovanj. Financirajo tudi naložbene projekte, ki prispevajo k prehodu v krožno gospodarstvo. Med posebnostmi je Dolinar poudaril še posebno podporo za nasledstvo za tista družinska podjetja, ki nimajo naslednika.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič je dejala, da imajo tako finančne spodbude kot tudi programe vsebinske podpore podjetjem. Med epidemijo so razdelili mikroposojila in jamstva za več kot 400 milijonov evrov, pomembne dejavnosti pa po njenih besedah nadaljujejo tudi letos. Vsako leto podprejo 40 zagonskih podjetij. Mlado inovativno podjetje tako lahko prejme do 1,2 milijona evrov zagonskih sredstev. Pomagajo jim tudi odpirati vrata na tuje trge, je še dejala Tomanič Vidovič.

Direktor Slovenskega regionalno razvojnega sklada iz Ribnice Matjaž Ribaš pa je poudaril, da so njihovi cilji usmerjeni v regionalni razvoj, brezogljično družbo in digitalizacijo. Med odprtimi razpisi so financiranje po dva milijona evrov, namenjeno kmetijstvu in podjetništvu. Tudi med epidemijo so po Ribaševih besedah pomagali številnim podjetjem.