Dopoldne je banka sprostila ves plačilni promet, dvige in plačila s karticami ter delovala normalno, so sporočili s slovenskega Sberbanka. Obisk v poslovalnicah je bil povečan samo prvi dve uri poslovanja, nato se je stanje normaliziralo. Foto: BoBo
Dopoldne je banka sprostila ves plačilni promet, dvige in plačila s karticami ter delovala normalno, so sporočili s slovenskega Sberbanka. Obisk v poslovalnicah je bil povečan samo prvi dve uri poslovanja, nato se je stanje normaliziralo. Foto: BoBo

Vsi komitenti nekdanje Sberbank v Sloveniji imajo tako od danes dalje nemoten dostop do vseh sredstev na računih in do vseh storitev. NLB pa je s tem nakupom postal spet vodilna bančna skupina pri nas, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb. Za Sberbank v Sloveniji je NLB plačal 5.108.504 evrov in 32 centov, denar so že nakazali na Banko Slovenije (BS).

Sorodna novica Vasle: Sberbank v Sloveniji bo kupil NLB. Komitenti tega ne bodo občutili.

Vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni, stranke banke bodo nemoteno poslovale in opravljale vse bančne storitve, omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne doma ne v tujini ne bo več, prav tako ne bo več omejitve pri dvigovanju gotovine. Stranke Sberbanke bodo lahko že danes gotovino brez provizije dvigovale tudi na vseh bankomatih NLB-ja v Sloveniji.

Na voljo so imeli le dve možnosti: ali Sberbank v Sloveniji likvidirajo ali pa jo rešijo s prodajo, je po koncu zahtevne le nekaj dni trajajoče operacije pojasnil guverner centralne banke Boštjan Vasle. "Tako da je na koncu prevladala najboljša rešitev, izvedlo se je reševanje Sberbanke v Sloveniji na način, da se je našel kupec NLB, ki bo skrbel za nemoteno in stabilno poslovanje banke," je povedal Vasle.

"Vse deluje normalno"

To je že potrdil tudi prvi mož Skupine NLB Blaž Brodnjak. "Vse poslovalnice, vsi kanali normalno delujejo, torej naj ljudje ne prenašajo svojih računov, to je nepotrebno, so namreč del Skupine NLB," je opozoril.

Sberbank posluje normalno
Novega lastnika dobili tudi Sberbank na Hrvaškem in Sberbank v BiH

Sberbank na Hrvaškem je kupila Hrvatska poštanska banka. Sanirala jo bo hvaška centralna banka, kjer zagotavljajo, da bodo vloge varčevalcev absolutno varne in dostopne, poroča Hina.

Sanacijski odbor je v torek v sodelovanju s Hrvatsko narodno banko (HNB) sprejel odločitev o začetku sanacije Sberbank na Hrvaškem, ki jo bodo izvedli s prodajo banke. Novi lastnik bo Hrvatska poštanska banka (HPB).

"To med drugim pomeni, da bo Sberbank od srede popolnoma likvidna kreditna institucija in da bo lahko izpolnjevala vse svoje obveznosti. Vse vloge državljanov in podjetij bodo po izteku moratorija ne glede na njihov znesek absolutno varne in dostopne," so v torek zvečer v sporočilu za javnost poudarili v HNB.

Novega lastnika je dobila tudi podružnica Sberbank v Bosni in Hercegovini. Potem ko je vodenje Sberbank BH v nedeljo prevzela Agencija za bančništvo Federacije BiH, je direktor agencije Jasmin Mahmuzić v torek na izredni novinarski konferenci sporočil, da banko prevzama ASA Banka.

"Model zagotavlja varnost poslovanja banke prek prenosa lastništva. Banka bo poslovala v sklopu skupine ASA, večinski lastnik banke pa bo domača družba ASA Finance," je, kot poroča bosanski časnik Oslobođenje, povedal Mahmuzić. (STA)

V Odmevih je Vasle pojasnil, da je bil postopek opravljen zelo hitro, "Če pomislimo, prejšnjo sredo je bila Sberbanka v Sloveniji banka, ki je poslovala dejansko brez kakršnih koli težav. Potem so se po ruski vojaški agresiji začeli pojavljati nezaupanje na finančnih trgih, ki je bilo povezano z institucijami, ki imajo v ozadju rusko lastništvo. Dejansko je prišlo do pospešenih dvigov vlog prebivalstva tudi v slovenski podružnici. Tako da smo konec tedna skupaj na ravni Evropske centralne banke ugotovili, da banka ne more več poslovati v normalnem obsegu brez resnih težav, ki bi jih lahko pričakovali v začetku tega tedna. Tako da smo v bistvu samo v dveh dneh v Banki Slovenije in seveda v sodelovanju z našimi skupnimi institucijami, torej ECB in skupnim reševalnim organom našli rešitev, ki je bila sprejeta relativno hitro, v samo dveh dneh."

45.000 komintentov in 400 zaposlenih

Glede na to, da ima Sberbanka 45 tisoč komitentov in skoraj 400 zaposlenih, je za slovensko bančno okolje dobro, da jo ohranjamo, je prepričan guverner BS-a. "Dejansko je Sberbanka v Sloveniji zelo vpeta v lokalno okolje, tako na strani varčevalcev, depozitarji so večinoma državljani in podjetja in tudi posojila so orientirana na lokalni trg," je pojasnil Vasle.

Bo pa NLB novo pridruženo članico v kratkem preimenoval, napoveduje Brodnjak. "Banko Sber bomo preimenovali, da ne bo dvoma, ali gre za rusko ali nerusko operacijo, gre za hčer NLB-ja po novem," je sklenil.

Poslovalnice Sberbanke so bile v ponedeljek in torek zaradi sankcij proti Rusiji ob njeni vojaški agresiji nad Ukrajino zaprte, poslovanje je bilo omejeno na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa na 400 evrov dnevno.

AVK že prižgal zeleno luč

NLB je že dobila dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje. Agencija ji je izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.

V skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence lahko agencija izjemoma še pred izdajo odločbe izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji. Pogoj je, da podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

NLB kupil Sberbank v Sloveniji