Poslanci SD-ja menijo, da je pri prodaji državnega deleža Sija prišlo do nepravilnosti. Foto: RTV SLO
Poslanci SD-ja menijo, da je pri prodaji državnega deleža Sija prišlo do nepravilnosti. Foto: RTV SLO
SD za komisijo za preučitev prodaje SIJ-ja

Pri prodaji 55 odstotkov državnega deleža ruski poslovni skupini naj bi po besedah poslanke Darje Lavtižar Bebler obstajalo kar nekaj nejasnosti. Obstaja utemeljen sum, da je bilo pri prodaji oškodovano državno premoženje ter da so se nekateri posamezniki okoristili, je dejala.

Poslanec Bojan Kontič se je vprašal, zakaj so sploh izbrali tega kupca in med konjunkturo Sij prodali za 105 milijonov evrov. Poleg tega je Koks na svojih spletnih straneh navedel podatek, da je za Sij odštel kar 300 milijonov evrov. Kako je do te razlike prišlo, ni jasno, dodaja Kontič.

Anton Rop pa je opozoril, da bo z načrtovanim dobičkom kupcem kupnina kmalu vrnjena. Koks namreč pred davki načrtuje 65,8 milijona evrov dobička, s čimer bi kupnino dobili vrnjeno v letu in pol.

Kakšna bo usoda malih delničarjev?
Lavtižar Beblerjeva je še opozorila, da so socialni demokrati v parlamentarni postopek vložili predloga sprememb zakona o privatizaciji slovenskih železarn ter zakona o prevzemu in načinu poravnave obveznosti slovenskih železarn v zvezi s programom prestrukturiranja. Z njima so želeli doseči vrnitev škode malim delničarjem, toda vse kaže, da predloga ne bosta deležna koalicijske podpore, dodajajo v SD-ju.

SD za komisijo za preučitev prodaje SIJ-ja