Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenski državni holding (SDH) je v državni zbor posredoval poročilo o upravljanju kapitalskih naložb za leto 2021. Iz poročila izhaja, da bo država od dividendnih izplačil za poslovno leto 2021 letos prejela 123 milijonov evrov, SDH pa 59,9 milijona evrov. Največji izplačevalci dividend so Zavarovalnica Triglav, Krka, NLB, Telekom Slovenije, Petrol in Luka Koper. Omenjene družbe skupaj prispevajo 83 odstotkov vseh dividend.

Višja donosnost portfelja kot prej

Donosnost portfelja države in SDH-ja je nad načrtovano vrednostjo, saj je za lani znašala 6,1 odstotka oz. 1,8 odstotne točke več kot v letu 2020 in 1,9 odstotne točke več od načrtov za lani. "K navedenim rezultatom je pomembno prispevalo splošno okrevanje slovenskega gospodarstva, ki je preseglo pričakovanja, svoj učinek so dodali tudi različni protikoronski ukrepi," so v sporočilu za javnost zapisali v SDH-ju, ki je lani upravljal 62 aktivnih kapitalskih naložb.

Vsi stebri razen energetike so lani izkazali bistveno boljše poslovanje kot v letu 2020. Najbolj so se rezultati relativno izboljšali pri stebru promet, potem ko je bil ta steber v letu 2020 najbolj prizadet zaradi učinkov covidne krize.

"Kljub nižji donosnosti kot v letu prej lahko rezultate stebra energetika v letu 2021 ocenimo kot ugodne, rezultate stebrov finance ter turizem in gospodarstvo pa kot zelo dobre. Med posameznimi družbami oz. skupinami so po rezultatih v letu 2021 izstopali Krka, obe zavarovalnici, Petrol, NLB in Gen," so navedli v SDH-ju.

Spremenjene razmere, poslovanje bo treba prilagoditi

Sorodna novica SDH v polletju s 26 milijoni evrov čistega dobička, precej več kot lani

Lani se je knjigovodska vrednost lastniških deležev države in SDH-ja rahlo zvišala in je konec leta znašala 10,3 milijarde evrov, kar je 400 milijonov evrov več kot konec leta 2020, ko je znašala 9,9 milijarde evrov. Sprememba vrednosti je predvsem posledica tekočega poslovanja družb v upravljanju, saj pomembnejših prodaj oz. pridobivanja naložb v letu 2021 ni bilo.

Ker so se pogoji v svetovnem in evropskem gospodarstvu v zadnjem letu močno spremenili, razmere pa so negotove, bo SDH letos in v prihodnjem letu posebno pozornost posvetil uporabi kriznih modelov vodenja, razvoju ustreznih sistemov upravljanja tveganj ter zagotavljanju ustreznih kompetenc na ravni organov nadzora in organov vodenja družb s področij, ki so pomembna za ustrezne odzive podjetij na nove spremenjene gospodarske okoliščine.

"Družbe morajo razviti ustrezne strategije in načrte z jasnimi ukrepi, ki jim bodo omogočali hiter odziv na spremembe poslovnih okoliščin ter s tem zagotovili čim stabilnejše in uspešno uresničevanje začrtanih ciljev tudi v zahtevnih gospodarskih okoliščinah," so še navedli v holdingu.

Sveti delavcev napovedujejo zahtevo za referendum o noveli zakona o SDH-ju

V Združenju svetov delavcev Slovenije so razočarani, ker novela zakona o SDH-ju ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju. Predsedstvo združenja je zato sprejelo sklep o vložitvi pobude za zakonodajni referendum. Potrebno število podpisov nameravajo v DZ prinesti po praznikih. "Zelo težko se bomo borili za višjo raven delavskega soupravljanja v zasebnih družbah in tudi v odvisnih družbah pod okriljem SDH-ja, če v holdingu ne bodo upoštevali določb zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik združenja Vladimir Šega. Spomnil je, da so vladajoče stranke v koalicijski pogodbi celo zapisale, da bodo spodbujale ekonomsko demokracijo, katere temelj je sodelovanje zaposlenih pri upravljanju. Zataknilo pa se je že pri prvem in hkrati najpomembnejšem koraku – možnosti nadzora od predstavnikov več kot 50.000 zaposlenih v družbah pod okriljem SDH-ja, je razočaran.