Skupščina se bo prihodnji teden med drugim seznanila z odstopno izjavo člana nadzornega sveta Mitje Svoljška, nadzorni svet Cinkarne pa je predlagal, da skupščina v nadzorni svet za petletni mandat imenuje Melito Malgaj.

Ker se bo članoma nadzornikov Luki Gaberščiku in Mariu Gobbu junija oz. decembra iztekel mandat, je nadzorni svet tudi predlagal, da ju z 20. junijem oz. 24. decembrom ponovno imenujejo v nadzorni svet za prihodnji petletni mandat.

Svoje nasprotne predloge so posredovali tako iz SDH-ja, ki ima v lasti 24,4 odstotka celjske družbe, kot Modre zavarovalnice, ki je z nekaj več kot 20-odstotnim deležem drugi največji posamični delničar Cinkarne Celje.

SDH tako, kot omenjeno, v nadzorni svet predlaga člana upravnega odbora Hella/Forvia in direktorja družbe Hella Saturnus Slovenija Furlana ter izvršno direktorico sektorja za prodajo in operativni marketing v Modri zavarovalnici Derossi Uršič.

Modra zavarovalnica je medtem konec maja podala nasprotni predlog, da v nadzorni svet namesto Davida Kastelica imenujejo Tomaža Berločnika.

V nadzornem svetu trenutno sedijo predsednik Mario Gobbo, ki je predsednik nadzornikov, Luka Gaberščik, David Kastelic, Aleš Stevanovič, Jože Koštomaj in Mitja Svoljšak.

Skupščina Cinkarne Celje bo sicer poleg o novih nadzornikih prihodnji teden odločala tudi o izplačilu dividend. Po predlogu bi za dividende namenili del bilančnega dobička za lani v znesku dobrih sedem milijonov, kar pomeni 0,90 evra bruto na delnico. Delničarji bodo odločali tudi o predlogu, da se upravi pod taktirko Aleša Skoka podeli pooblastilo za pridobivanje in umik lastnih delnic, pa tudi o predlogu, da se ime družbe spremeni tako, da se bo ta po novem imenovala Cinkarna, kemična industrija Celje.