Družba H&R je prek Hidrie Holdinga lastnica Hidrie. Foto: BoBo
Družba H&R je prek Hidrie Holdinga lastnica Hidrie. Foto: BoBo

Družbi Inovatis, ki jo zastopata direktor Martin Lazar in prokurist Iztok Seljak, in Ladis, ki jo zastopajo Mitja, Andrejka in Dušan Lapajne, sta v petkovem Delu objavili prevzemno namero za vse delnice družbe H&R, najkasneje v 30 in ne prej kot v 10 dneh pa bosta objavili še prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic ciljne družbe.

Družba H&R je prek Hidrie Holdinga lastnica Hidrie. Največji, 40-odstotni lastnik Hidrie Holdinga je po poročanju Financ trenutno ES&G Edvarda Svetlika, ki je oče dveh direktorjev Hidrie Holdinga. Drugi največji lastnik je Rafis Alojzija Rejca (24,7 odstotka), sledita še Inovatis (9,82 odstotka) in Ladis (8,52 odstotka).

Seljak, ki je direktor Hidrie Holdinga, je v sporočilu za javnost navedel, da je na začetku decembra zaznal sume nepravilnosti v družbi, sume kršitve zakonodaje in notranjih aktov, vezanih na pridobivanje lastnih delnic obvladujoče družbe po ceni 10 evrov, s strani dveh članov poslovodstva Hidrie Holdinga Urške Svetlik in Gašperja Svetlika.

Lani je Hidria dosegla 270 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. Foto: Reuters
Lani je Hidria dosegla 270 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. Foto: Reuters

Seljak nepravilnosti naznanil nadzornemu svetu

"Ker sem kot direktor odgovoren za zakonitost poslovanja, sem te sume nepravilnosti pravno preveril ter s pravnim mnenjem, ki te sume potrjuje, seznanil tudi nadzorni svet Hidrie Holdinga in upravni odbor družbe H&R ter zahteval sklic seje upravnega odbora družbe H&R," je navedel.

Po njegovih besedah je opazil nepravilnosti pri lastnem odkupovanju delnic Hidrie Holdinga, katerega direktor je, pa o tem niti ni bil obveščen. Prav tako o ponudbi za 10 evrov ki je po njegovih besedah podcenjena vrednost delnice niso bili obveščeni vsi delničarji.

"Kupljenih je bilo okvirno za 250.000 evrov delnic, kar predstavlja med 2,5 in tremi odstotki vseh delnic, kar pa je lahko, glede na lastniško strukturo, tudi že jeziček na tehtnici," je dejal. "Da bo nekdo prevzel večinski delež, drugi pa bodo ostali zaklenjeni v manjšinskem lastništvu," je orisal razmere v Hidrii.

Osredotočenost na dobro poslovanje

Omenjeno dogajanje na ravni lastnikov, ki so vpeti tudi v vodenje Hidrie, sicer po njegovih zagotovilih ne vpliva na poslovanje. Vsi so osredotočeni na dobro poslovanje in bodo, kot je dejal, tudi v prihodnje. "Lani smo po 255 milijonih evrov prihodkov iz prodaje iz eta 2017 te povišali na 270 milijonov evrov," je pojasnil. Letos bi prodaja po načrtih lahko dosegla rekordnih 300 milijonov evrov. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je lani oblikoval okrog 30 milijonov evrov, letos naj bi dosegel 34 milijonov evrov.

Sumov nepravilnosti še ni naznanil organom pregona, saj se mu zdi korektno, da da nadzornemu svetu Hidrie Holdinga in upravnemu odboru H&R-ja, ki sta za to pristojna, prostor in čas, da se do tega ustrezno opredelita.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dolgoročni razvoj in zaščita družbe

Za dolgoročni razvoj in zaščito družbe ter za zaščito preostalih delničarjev pred nadaljevanjem domnevno spornega ravnanja sta se z Dušanom Lapajnetom, direktorjem Hidrie in tudi manjšinskim delničarjem, odločila, da podata prevzemno namero za vse delnice H&R-ja po ceni 35 evrov na delnico.

"K skupnemu sodelovanju v tem prevzemnem nastopu s ciljem zagotovitve profesionalnega neodvisnega upravljanja Hidrie in s tem njenega uspešnega razvoja za vse deležnike vabiva tudi vse ostale delničarje, kolege v družbi in zunaj nje, da se nama pridružijo v prevzemu večinskega deleža naše Hidrie," je sklenil.