SID banka se o obrestni meri za nova posojila še dogovarja, je dejal Sibil Svil, predsednik uprave SID banke. Foto: BoBo
SID banka se o obrestni meri za nova posojila še dogovarja, je dejal Sibil Svil, predsednik uprave SID banke. Foto: BoBo

Predstavniki slovenske izvozne in razvojne banke (SID) in Evropske investicijske banke (EIB) so že podpisali pogodbo, ki SID banki omogoča zadolžitev v višini 100 milijonov evrov. Sredstva so namenjena neposrednemu financiranju naložb s področja inovacij, raziskav in razvoja.

Največ 50-odstotno sofinanciranje s posojilom
Podjetja z do 3.000 zaposlenimi lahko prejmejo največ največ 12,5 milijona evrov. S posojilom lahko podjetja z več kot 3.000 zaposlenimi ter javne ustanove financirajo največ 50 odstotkov vrednosti naložbe. Manjše družbe lahko za investicijo namenijo 100 odstotkov prejetega posojila.

Gre za dolgoročno financiranje v trajanju do 12 let, obrestna mera posojila pa še ni določena, je povedal Sibil Svilan iz SID banke, ki sicer obljublja "najnižjo možno obrestno mero". Banka se še dogovarja z državo o uporabi nekaterih elementov državne pomoči, ki bi ceno zadolževanja še znižali, je dodal.

Podjetja bodo k oddaji vlog povabili do konca poletja, med naložbami s področja inovacij raziskav in razvoja, pa v SID banki najbolj izpostavljajo podporo razvojnim tehnološkim projektom. Ciljajo predvsem na proizvode, ki so že v sklepni fazi razvoja.

Banka se je že drugič odločila na neposredno financiranje gospodarstva, brez vključitve poslovnih bank. Ta model naj bi se namreč kot zelo uspešen izkazal že ob financiranju avtomobilske industrije, v letih 2009 in 2010.

Prijavljene projekte bo ocenjevala SID banka ob pomoči svetovalcev iz EIB-ja. EIB je Sloveniji od leta 2003 odobril že za 3,3 milijarde posojil.