Slovenski kmetje opozarjajo, da se je marsikatera kmetija znašla na robu preživetja. Foto: BoBo
Slovenski kmetje opozarjajo, da se je marsikatera kmetija znašla na robu preživetja. Foto: BoBo

"Dejstvo je, da so se odkupne cene na kmetijah realno znižale, kar za marsikatero kmetijo pomeni, da se je znašla na robu preživetja," so v sindikatu zapisali v sporočilu za javnost in pozvali vse državljane k podpori slovenskemu kmetu.

"Dogajanja na svetovnih trgih surovin, ki jih poganjajo svetovne velesile in finančni skladi, seveda zelo neugodno vplivajo tudi na ekonomiko pridelave hrane. Po drugi strani pa kmetovi pridelki pod pritiski trgovinskih verig in prehranskih multinacionalk dnevno izgubljajo vrednost, kar dokazuje tudi slovenska statistika," so zapisali in opozorili, da so se slovenski kmetje ob dvigu cen vhodnih surovin znašli v cenovnih škarjah.

Vse višje cene hrane – ob dražjih surovinah in storitvah se bo trend nadaljeval

Te se po navedbah sindikata vse bolj odpirajo, posledice pa so vidne v opuščanju kmetij in zmanjševanju pridelave hrane v Sloveniji, opozarjajo. Ob tem poudarjajo, da kmetje poleg pridelave hrane, ki je nacionalnega pomena, skrbijo tudi za vsakodnevno obdelanost krajine.

Podprimo slovenskega kmeta

"Zato Sindikat kmetov Slovenije apelira na vse državljane, da se zavedajo nastalega stanja in podprejo slovenskega kmeta v tem težkem obdobju," so zapisali pri sindikatu in opozorili na možnost protestnih dejavnosti.

Zapisali so namreč, da posameznike iz agroživilske verige pozivajo, "da prenehajo s 'pobiranjem špeha' na plečih slovenskega kmeta in slovenskega kupca, kajti tekom poletja bodo s takimi dejanji s strani slovenskih kmetov deležni hladnega tuša".