Dražijo se tako cene energentov kot tudi stroškov dela, embalaže in osnovnih surovin. Foto: Shutterstock
Dražijo se tako cene energentov kot tudi stroškov dela, embalaže in osnovnih surovin. Foto: Shutterstock

Medtem ko je večina živilsko predelovalnih podjetij lansko koronsko leto preživela razmeroma dobro, bolje kot večina ostalega gospodarstva, bo letošnje leto zanje, kot kaže, hujše. Tudi za potrošnike. "Razmere, kar se tiče trga surovin, logistike, embalaže, so izjemno dramatične," je za Televizijo Slovenija povedala direktorica Medexa Aleša Mižigoj. "Transportni stroški določenih surovin, kot je aloja iz Južne Koreje, so se povečali tudi za 500 odstotkov," je ponazorila.

Dražijo se tudi energenti, stroški dela, embalaža – kartonska in plastična. "Cene plastične embalaže so se v primerjavi z letom prej povišale za od 30 do 50 odstotkov," je povedal direktor Radenske Marian Šefčovič. Najhuje pa je, da se dražijo osnovne strateške surovine, kot so pšenica, koruza, soja in meso. Te so se po besedah generalne direktorice Žita Karmen Pangos povišale za okoli 30 odstotkov, cene olja pa tudi za več kot 60 odstotkov.

"Cena koruze je bila prejšnje leto mogoče okoli 160 evrov za tono, zdaj pa je dosegla 230, 240 evrov," je povedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić. "Svinjina je zrasla za več kot 30 odstotkov, počasi se draži tudi govedina," je dejal predsednik uprave in solastnik Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Dodatnim podražitvam se ne bo mogoče izogniti

Krompir se je od začetka letošnjega leta podražil za skoraj 15 odstotkov. Foto: BoBo
Krompir se je od začetka letošnjega leta podražil za skoraj 15 odstotkov. Foto: BoBo

"Trenutek je zelo neugoden,n česa takega nismo videli že 20 let ali še več," ob tem opozarja Aleš Kuhar iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Nadaljnjim podražitvam hrane se zato ne bo mogoče izogniti, se strinjajo vsi sogovorniki. Najbolj konkretni so v Celjskih mesninah, kjer že z začetkom julija napovedujejo nove podražitve, druge v tem letu. "Prve so bile malo nad 10 odstotki, naslednje pa bodo med 5 in 10 odstotki, če seveda ne bo še večjega dviga cen osnovnih surovin," je napovedal Izidor Krivec.

Ostali so bolj previdni, a jasni. "Nimamo izbire, ne moremo delati zastonj, to je normalno," je dejal direktor Perutnine Ptuj. "Trenutno še ni bilo podražitev, lahko jih pa pričakujemo gotovo septembra," ob tem napoveduje Aleša Mižigoj z Medexa. "Lahko rečem, za koliko smo podražili izdelke, v povprečju za 3 odstotke, za koliko pa še bomo, pa težko komentiram," je pojasnila generalna direktorica Žita Karmen Pangos.

Napovedim o prihodnjih podražitvah hrane se izogiba tudi stroka. "Trajanje tega je ključno vprašanje – koliko časa bodo cene, po katerih se nabavljajo te surovine, dejansko tako visoke," je dejal Kuhar in dodal, da tega nihče ne zna napovedati. Treba bo počakati vsaj še pol leta, da bodo stvari postale jasnejše, je dodal.

Podražitve hrane – julija občuten dvig cen mesa