Sindikalisti podpirajo zakon, ki bi na delovna mesta prinesel obvezne digitalne evidence delovnega časa. Foto: BoBo/Tina Kosec
Sindikalisti podpirajo zakon, ki bi na delovna mesta prinesel obvezne digitalne evidence delovnega časa. Foto: BoBo/Tina Kosec

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) po navedbah predsednice Lidije Jerkič predlagane spremembe tako pozdravljajo. Kot je v sporočilu za javnost spomnila Jerkičeva, gre za spremembe in dopolnitve, oblikovane v okviru socialnega dialoga, znotraj pogajalske skupine Ekonomsko socialnega sveta, že pred tremi leti.

Njihov glavni namen je, tako Jerkičeva, zmanjšati število kršitev na področju delovnega časa, počitkov in odmorov ter odpraviti nekatere ovire, s katerimi se v praksi srečujejo inšpektorji za delo, ko ugotavljajo tovrstne kršitve. Po njenih opozorilih je kršitev pravic delavcev na tem področju zelo veliko, zlasti zdaj, ko delavcev primanjkuje. Veliko jih je predvsem v dejavnostih, kjer so tudi plače zaposlenih delavcev nizke.

Sorodna novica Mesec: Zakon ne predpisuje, da morajo vsi s kartico v službo in osem ur odsedeti

Medtem ko uvedba obveznega elektronskega beleženja delovnega časa, kar je ena glavnih predlaganih novosti, sicer po prepričanju Jerkičeve sama po sebi ne bo v celoti odpravila teh kršitev, so pa v ZSSS prepričani, da bo pripomogla k njihovemu zmanjšanju.

Kaj pa delo na daljavo?

Nekaj nejasnosti po navedbah največje sindikalne organizacije v državi ostaja v zvezi z opravljanjem dela na daljavo ter pri določenih poklicih (zlasti visoko izobraženih), zaradi česar je sicer med delodajalci in določenimi poklici nemalo kritik predlaganih zakonskih sprememb. Te nejasnosti je mogoče do sprejema zakona po oceni ZSSS še izboljšati.

Pomembno pa se jim zdi, da se k zmanjševanju kršitev na področju delovnega časa, zagotavljanja počitkov in odmorov pristopi takoj, saj tudi inšpekcija za delo na to problematiko že dolgo opozarja.

Sorodna novica OZS nasprotuje uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa

Bo neplačanih nadur manj?

Na sindikalni strani menijo, da se bo z vzpostavitvijo elektronske evidence zmanjšalo tudi število neplačanih nadur. Delodajalec bo zavezan v evidenco vpisovati tudi podatek, v kakšni obliki delovnega časa delavec opravlja delo, vsak delavec pa bo tudi imel vpogled v svojo elektronsko evidenco ur in bo tudi na ta način lahko sproti in pravočasno opozoril na morebitne nepravilnosti in zahteval odpravo kršitev.

Kot prednost predlaganih sprememb vidijo, da evidenc ne bo mogoče popravljati in prilagajati za nazaj, kar bo omogočalo nadzor. Ker bo šlo za elektronsko evidenco delovnega časa, v ZSSS pričakujejo, da bodo vpogled v evidenco imele tudi pristojne inšpekcijske službe, da bi se tako izognili primerom, predvsem pri manjših delodajalcih, ko se pred obiskom inšpektorja za nazaj popravljajo evidence ali pa se jih celo zavrže, saj je kazen za to, da delodajalec evidence ne vodi, nižja od kazni za napačno vodeno evidenco.

Inšpektorji predlog o elektronskem evidentiranju podpirajo, v OZS-ju mu nasprotujejo