Pošta Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pošta Slovenije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sindikat poštnih delavcev (SPD), sicer eden od dveh reprezentativnih sindikatov na Pošti Slovenije, so bile med njihovimi zahtevami predvsem naložbe v izboljšanje varnosti in zdravja pri delu, saj ne glede na dosedanje dvige dohodkov, ki so si jih izborili, zaposleni še vedno odhajajo iz podjetja.

Vodstvo pošte se je zavezalo k nakupu 170 novih štirikolesnikov, ki bodo nadomestili motorna kolesa, ter k še nekaterim drugim naložbam, povezanih z izboljševanjem varnosti delovnih mest.

Pomemben del sporazuma je po njihovem mnenju, da se število zaposlenih ne bo zmanjšalo, kot je bilo sprva predvideno, prav tako so se dogovorili za sisteme nagrajevanja delovno aktivnejših in prizadevnejših zaposlenih preko delovne uspešnosti. Sindikat je zahteval tudi ustrezno ovrednotenje delovnih mest v sistemizaciji glede na dejansko obremenjenost in zahtevnost posameznega dela.

Kot še dodajajo v sindikatu, se je delodajalec s sporazumom tudi zavezal z roki, do katerih bodo izpolnjene njihove zahteve, zato bodo v SPD-ju pozorno spremljali dejansko izpolnjevanje zahtev, in če bo treba, tudi nadaljevali stavkovne dejavnosti.

Vodstvo Pošte Slovenije ima kljub sklenjenemu sporazumu še vedno odprto tudi fronto z drugim sindikatom, Sindikatom delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ), ki je prejšnji teden v Mariboru pripravil protestni shod, na katerem so izrazili nezadovoljstvo s strategijo, ki jo pripravljata vodstvo družbe in država kot njen lastnik.