Tuš. Foto: BoBo
Tuš. Foto: BoBo

Kot so še sporočili s Sindikata Tuš, ki deluje pod okriljem Sindikata trgovinske dejavnosti Slovenije (STDS), upravo podjetja Tuš že mesece opozarjajo na nemogoče delovne razmere in prenizke plače.

Ker s pogajanji niso dosegli napredka, vodstvo podjetja Tuš pa ne pristane niti na uskladitev osnovne plače prodajalca z minimalno plačo, je sindikat tudi uradno sklical stavko, so pojasnili.

Zahtevajo dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1.203,36 evra in se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo. Poleg tega zahtevajo nadomestilo plače za čas stavke v višini, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali, so sporočili s sindikata.

Leta 2021 ustanovljeni sindikat prav tako zahteva odpravo šikaniranja v poslovalnicah, zamenjavo poslovodij, ki po navedbah zaposlenih trpinčijo podrejene, uvedbo izobraževanja za poslovodje o varnem, zdravem in spoštljivem delovnem okolju v sodelovanju s sindikatom ter takojšnjo rešitev odprtih primerov mobinga v korist ustrahovanih delavcev.

Med zahtevami so tudi zagotovitev več delavcev na izmeno, natančen dogovor o načrtu za sistematično pridobivanje novih kadrov, vrnitev vseh odvzetih dodatkov, določitev konkretne poslovalnice in delovnega mesta, zaščita starejših delavcev in staršev majhnih otrok ter zagotovilo, da ob prenosu podjetja na novega lastnika, družbo Mercator, ne bo odpuščanj in nižanja delavskih standardov.