Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na torkovi novinarski konferenci dejal, da se je Ekonomsko-socialni svet (ESS) seznanil z novelo zakona o cestnih prevozih in jo z dvema glasovoma za in enim proti podprl. Po njegovih besedah so jo podprli delodajalci in vladna stran, proti so bili delojemalci.

"V odsotnosti sindikalne strani si je privoščil zavestno neresnico," so ogorčeni v sindikalnih centralah. Po njihovih navedbah je pokazal tudi popolno nepoznavanje delovanja ESS-ja, tako glede postopka obravnave in sprejemanja zakonodaje kot tudi glede odločanja na ESS-ju.

Sorodna novica Vrtovec: Gre za digitalizacijo. Kordiš: Vozniki bodo vozili za dva evra na uro.

ESS skladno s pravili o delovanju odločitve sprejema s soglasjem vseh treh partnerjev, so poudarili.

Sindikati so poudarili, da digitalizacija ne sme pomeniti prekarizacije in jo mora zakon onemogočiti z vsemi potrebnimi varovalkami. "Le takšnega lahko sindikati podpremo. Ker predmetni predlog zakona ne vključuje varovalk, ki bi prekarizacijo preprečevale, ga v sindikalnih centralah ne podpiramo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Minister Vrtovec je v torek očitke o prekarizaciji, s katero po njegovih besedah strašijo sindikati, zavrnil.

"Z zakonom ne spreminjamo nobenih obstoječih pravil. Vsi vozniki, ne glede na to, ali bodo vozili s taksimetrom ali prek aplikacije, bodo morali imeti sklenjeno delovno razmerje po delovnopravni zakonodaji z vsemi dovoljenji, kar bistveno izključuje tudi delo na črno," je poudaril in dodal, da enako velja že danes.