Koronavirus: pogovor z vodjo konzulata v Šanghaju Milošem Prislanom

Večina podjetij za zdaj še ne občuti negativnih posledic, saj imajo še dovolj blaga na zalogi. Na Kitajskem je približno 40 slovenskih podjetij, največ škode imajo tista s proizvodnimi obrati. "Trenutno si prizadevajo čim bolj omejiti gibanje ljudi, zato so zaprta vsa podjetja, ki niso nujno potrebna za delovanje države in kolikor toliko normalno življenje ljudi," je za TV Slovenija povedal Miloš Prislan, vodja konzulata Republike Slovenije v Šanghaju, kjer je tudi velika večina slovenskih investicij ter poslovnežev.

Sorodna novica Še pet primerov okužbe z novim virusom v Franciji, med njimi tudi otrok

Iz Kitajske uvaža skoraj 12.600 slovenskih podjetij. Največ kupujejo surovine in polizdelke za farmacijo, računalnike, aparate, električne stroje, pa tudi tekstil in obutev. Večina podjetij za zdaj sicer še ne občuti negativnih posledic, saj imajo še dovolj blaga na zalogi. "Na daljši rok pa bomo posledice čutili vsi, tudi navadni potrošniki, če bodo motene dobave," je opozoril Prislan.

Če se bo okužba z virusom na Kitajskem še dolgo širila, se bo to kmalu poznalo tudi pri višjih cenah v Sloveniji. Vrhunec okužb na Kitajskem sicer še pričakujejo. "Optimistične napovedi napovedujejo vrhunec števila okužb aprila, maja, pesimistične gredo pa do polovice leta," je pojasnil vodja konzulata.

V zadnjih 24 urah je zaradi koronavirusa na Kitajskem umrlo 86 ljudi, kar je v enem dnevu največ do zdaj. Tudi okuženih je vse več, v enem dnevu se je okužilo kar 3400 ljudi.

Desetmilijonsko mesto Hangzhou na vzhodu Kitajske je tako kot druga kitsjaka mesta ohromljeno zaradi virusa. Foto: Reuters
Desetmilijonsko mesto Hangzhou na vzhodu Kitajske je tako kot druga kitsjaka mesta ohromljeno zaradi virusa. Foto: Reuters