Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Svetovna povprečna ocena trajnostne konkurenčnosti, ki znaša 44 točk od 100 možnih, kaže, da je svet še vedno daleč od resnično trajnostnega sveta, so sporočili iz Solability. Ob tem pa dodajajo, da s pametnimi trajnostnimi politikami in spodbudami ta cilj ni nedosegljiv.

Slovenija je deveto mesto na lestvici zasedla s 56,3 točke. Na četrto mesto se je uvrstila pri družbenem kapitalu, na deveto mesto na področju upravljanja in na 20. mesto na področju intelektualnega kapitala. Nižje je na področju intenzitete rabe virov (87. mesto) ter naravnega kapitala (72. mesto). Najbolje se je Slovenija odrezala na področju gospodarske trajnosti, na katerem je zasedla prvo mesto.

Lani je Slovenija zasedla 18. mesto, leto pred tem pa 16.

Na prvem mestu ostaja Švedska

Vseh držav na lestvici je 180. Na vrhu lestvice so države severne Evrope. Že sedmo leto zapored je na prvem mestu Švedska, ki je letos osvojila 60,7 točke. Sledile so ji Finska, Švica, Danska in Norveška.

Med prvimi 20 državami sta le dve neevropski, in sicer Japonska (10. mesto) ter Južna Koreja (12. mesto).

Največje svetovno gospodarstvo ZDA so zasedle 30. mesto, pri čemer so še posebej slabo ocenjene na področju učinkovite rabe virov in socialnega kapitala. Tik za ZDA je Kitajska, ki je zelo močna na področju intelektualnega kapitala, vendar nizko na področju naravnega kapitala in intenzitete rabe virov.

Nemčija se je uvrstila na 16., Velika Britanija na sedmo mesto, Brazilija zaseda 46. in Indija 120. mesto.

Najnižje uvrščena država, Eritreja, je prejela oceno 31,3 točke. Na dnu lestvice so še Južni Sudan, Irak, Sudan in Sirija.