Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je v prvem četrtletju dosegel 56,4 milijona evrov. V čistih prihodkih od prodaje je imela EBITDA na ravni skupine 33,4-odstotni delež, v istem obdobju lani pa 32,9-odstotnega.

Za naložbe je skupina Telekom Slovenija v prvih treh mesecih letos namenila 44,5 milijona evrov, izhaja iz nerevidiranega poročila o četrtletnem poslovanju, s katerim se je v sredo seznanil nadzorni svet družbe.

Družba Telekom Slovenije je medtem čiste prihodke od prodaje v prvem četrtletju znižala za tri odstotke, na 152,9 milijona evrov. EBITDA je znašala 49 milijonov evrov in je bila za dva odstotka nižja kot v primerljivem obdobju lani, dobiček iz poslovanja družbe pa je bil za 12 odstotkov večji in je znašal 14,9 milijona evrov. Čisti dobiček družbe je dosegel 12,6 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v istem obdobju lani.

V Telekomu so ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov zapisali, da so bili ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa priča množični hitri preobrazbi dela in učenja na daljavo. Telekom Slovenije se je na spremenjene razmere odzval hitro in učinkovito, poudarjajo.

V tem obdobju se je družba spoprijemala z velikimi obremenitvami omrežja in porastom količin prometa govornih, podatkovnih in videostoritev, in sicer za več kot polovico glede na običajne razmere. Kljub temu in ob dejstvu, da so prometne komunikacijske zmogljivosti omrežij omejene, je Telekom Slovenije uporabnikom zagotavljal nemoteno delovanje storitev.

Telekomovi centri so bili zaprti od 13. marca do 23. aprila, ko jih je družba začela spet postopno odpirati. V tem obdobju so se uporabniki preusmerili na digitalne kanale; tako se je prodaja izdelkov prek e-commerca v prvih treh mesecih povečala za 38 odstotkov. Izstopalo je povpraševanje po mobilnih modemih, prenosnikih in tablicah, povečala se je tudi prodaja televizorjev, pametnih ur, robotskih sesalnikov, bele tehnike ter izdelkov za dom in gospodinjstvo.

Skupina Telekom Slovenije predvideva, da bo epidemija imela negativni vpliv na skupine EBITDA v približno treh odstotkih glede na načrtovano za letos. Skupina je finančno stabilna, ob tem pa glede na razmere na trgu svoje poslovne dejavnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam ter skrbno spremlja in ocenjuje tveganja na področju dobavnih verig, posojilnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejema ustrezne ukrepe, poudarjajo.