Sedež Zavarovalnice Triglav v Ljubljani. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Sedež Zavarovalnice Triglav v Ljubljani. Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Po podatkih, ki jih je objavila Zavarovalnica Triglav, je skupina v letu 2022 imela sedem milijonov evrov čiste izgube, medtem ko objavljeno letno poročilo za leto 2022 navaja, da je čisti dobiček skupine predlani znašal 110,2 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo v Triglavu, so z letom 2023 prešli na uporabo računovodskih standardov MSRP 9 in MSRP 17, kar se odraža v spremembi izračuna nekaterih kazalnikov poslovne uspešnosti za 2023, v današnji objavi pa so prikazani preračuni tudi za leto 2022. Učinki prehoda na uporabo novih standardov bodo podrobneje pojasnjeni v letnem poročilu za 2023.

Dobiček pred davki je znašal 21,1 milijona evrov, potem ko je skupina po novih standardih predlani zaznavala 10 milijonov evrov izgube pred davki. Lani doseženi dobiček pred davki je skladen z oceno, ki jo je skupina med letom objavila zaradi enkratnih dogodkov, zlasti regulirane cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji in zgodovinsko visokih množičnih škod, katerih učinek na poslovanje skupine je bil omejen z ustrezno pozavarovalno zaščito, so v današnjem sporočilu navedli v Triglavu.

Na ravni skupine so obračunali za 1,65 milijarde evrov bruto zavarovalnih premij, 12 odstotkov več kot leto prej, drugi prihodki pa so bili višji za 10 odstotkov, znašali so 126,5 milijona evrov.

Poslovni izid iz zavarovanja je bil negativen v višini 9,4 milijona evrov. Skupina je v zavarovalnem delu segmenta življenje in pokojnine dosegla 16,7 milijona evrov dobička pred davki, v segmentu premoženje je ta znašal 800.000 evrov, v zavarovalnem delu segmenta zdravje pa so zaznavali 26,8 milijona evrov izgube pred davki.

Prihodki iz zavarovalnih storitev so se povečali za 12 odstotkov na 1,35 milijarde evrov, obračunane škode za 33 odstotkov na 1,02 milijarde evrov, stroški pa za 12 odstotkov na 363 milijonov evrov.

Večji obseg in intenzivnost škod

Član uprave Uroš Ivanc je nizek izid iz zavarovalnega dela segmenta premoženje in izgubo v segmentu zdravje pripisal povečanemu obsegu in intenzivnosti škod ter regulaciji cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega so inflacijski pritiski močno vplivali na gibanje stroškov in škod.

Lanske ujme so povzročile množične škode skupine v ocenjeni bruto višini 212 milijonov evrov. Skupina ocenjuje, da so neurja s točo in vetrom v Sloveniji povzročila 86 milijonov evrov bruto škod skupine, avgustovska neurja s poplavami pa 77 milijonov evrov.

Tudi večino ostalih trgov skupine so prizadele naravne ujme, pri čemer je bilo največ škod na Hrvaškem (14 milijonov evrov) in v Srbiji (osem milijonov evrov). Ocenjene množične škode iz pozavarovanj so znašale 27 milijonov evrov.

"Lansko leto je bilo izrazito zahtevno. Naravne ujme so se odrazile v povečani potrebi po podpori našim zavarovancem, z vidika poslovanja pa so povzročile zgodovinsko visoke škode skupine. Poleg njih in škodne inflacije je na naše rezultate pomembno učinkovala regulacija cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji," je dejal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Za letos skupina pričakuje normalizacijo pogojev poslovanja na način, da bo to potekalo skladno z začrtano strategijo. V takšnih razmerah načrtujejo 1,6 milijarde evrov celotnega obsega poslovanja ter med 100 in 120 milijoni evrov dobička pred davki.