Skupščino je tokrat sklical največji posamični lastnik Petrol, da bi zamenjali nadzornike in imenovali posebnega revizorja. Foto: MMC RTV SLO
Skupščino je tokrat sklical največji posamični lastnik Petrol, da bi zamenjali nadzornike in imenovali posebnega revizorja. Foto: MMC RTV SLO
Petrol je izrazil sum, da da vodstvo in nadzorni svet Istrabenza pri prodajah in nakupih nista ravnala gospodarno. Foto: MMC RTV SLO
Na skupščini brez sprememb

Skupščino je sklical Petrol, ki je s prevzemom pred dobrim letom postal skoraj tretjinski lastnik koprskega holdinga, in predlagal imenovanje posebnega revizorja in imenovanja novih nadzornikov, kar pa so delničarji (prisotnega je bilo nekaj manj kot 69 odstotkov kapitala) zavrnili.

Kryžanovski za sodelovanje z Istrabenzom
Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanovski je po skupščini dejal, da je več kot očitno, da večina drugih delničarjev meni, da Petrol ne sme biti v nadzornem svetu. Sicer pa je Kryžanovski izrazil pričakovanje, da bi se z Istrabenzom čim prej dogovorili na poslovnem področju. Po predlogu Petrola bi sinergijsko uskladili energetiko oziroma predlog vsebuje tri možnost: delitev, izčlenitev in joint venture.

Proti imenovanju posebnega revizorja, ki naj bi po predlogu Petrola pod drobnogled vzel vse finančne naložbe Istrabenza od leta 2004 naprej, je glasovalo približno 51 odstotkov delničarjev. Petrol je namreč koprskemu holdingu očital, da v omenjenem obdobju ni ustrezno razkril vseh spornih poslov, izrazil pa je tudi sum, da vodstvo in nadzorni svet Istrabenza pri prodajah in nakupih nista ravnala gospodarno.

Kot sta povedala predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in predsednik nadzornega sveta
družbe Janko Kosmina, ta revizija ni potrebna, saj je družba poslovala gospodarno in v skladu z zakoni.

Za nove nadzornike le slaba polovica kapitala
Za zamenjave v nadzornem svetu je glasovalo 48 odstotkov kapitala, Petrol pa bi moral za imenovanje novih članov nadzornega sveta prepričati tri četrtine delničarjev.

Za nadzornike je Petrol sicer predlagal pet svojih zaposlenih: Alenko Vrhovnik Težak, Janeza Grošlja, Barbaro Jama Živalič, Iztoka Bajdo in Tamaro Jerman, poleg njih pa še predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča. Omenjeni naj bi zamenjali vse trenutne predstavnike kapitala v nadzornem svetu Istrabenza, in sicer Janka Kosmino, Tomaža Toplaka, Damjana Mihevca, Bojana Korsiko in Antona Turnška.

Petrol je nato z novim predlogom poskusil, da bi skupščina potrdila Alenko Vrhovnik Težak in Tamaro Jerman, a mu ni uspelo. Zavrnjena sta bila tudi predloga Maksime Holdinga in Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki sta za nadzornika predlagala Miroslava Golubiča in Vladimirja Šarenca ter Alenko Vrhovnik Težak in Kristijana Verbiča.

Bavčar: Petrol si dela škodo
Po skupščini je prvi mož Istrabenza Igor Bavčar v izjavi za medije dejal, da je z rezultati skupščine zadovoljen, Petrol pa pozval k pogovorom o poslovnem sodelovanju. Takšni, slabi odnosi med družbama ne vodijo nikamor, je poudaril Bavčar in dejal, da bo moral Petrol na spremembe v nadzornem svetu počakati do izteka mandata sedanjim nadzornikom.

Petrol daje mešane znake, saj želi na eni strani sovražno prevzeti Istrabenz, po drugi strani pa bi rad poslovno sodeloval, je dejal Bavčar in ocenil, da si Petrol s svojem ravnanjem proti Istrabenzu dela škodo.

T. K.

Na skupščini brez sprememb