Slovenci bomo do leta 2025 opravili več kot 40 odstotkov več negotovinskih transakcij, menijo v A. T. Kearneyju. Foto: Reuters
Slovenci bomo do leta 2025 opravili več kot 40 odstotkov več negotovinskih transakcij, menijo v A. T. Kearneyju. Foto: Reuters

Slovenski trg kljub visoki naklonjenosti porabnikov gotovini že kaže znake zrelosti, plačilne kartice pa uporabljamo 103-krat na leto, medtem ko Francozi in Skandinavci več kot 150-krat, Norvežani pa kar 400-krat na leto, v svoji raziskavi ugotavlja analitska hiša A. T. Kearney.

Sloveniji zato napovedujejo nadaljnjo visoko rast števila nezgotovinskih plačil, in sicer s 350 milijonov evrov transakcij v letu 2016 na 503 milijone evrov v letu 2025. Rast bo posledica rastoče pomembnosti alternativnih metod plačil, kot so npr. e-denarnice in pay-by-link (ta omogoča pošiljanje plačila prek povezave v elektronski pošti), ter naraščajoče pomembnosti spletnih nakupov. V Sloveniji je pomemben dejavnik nezgotovinskega plačevanja tudi storitev Moneta.

Ista analiza kaže, da bo evropski trg digitalnih plačil v obdobju 2015–2025 zrasel za 40 odstotkov z 80 milijard leta 2015 na 111 milijard evrov v 2025, uporaba negotovinskih plačil pa se bo še pospeševala. Negotovinska plačila v Evropi namreč rastejo s šestodstotno letno stopnjo in do leta 2025 naj bi se delež Evropejcev, ki še vedno plačujejo z gotovino, zmanjšal s 75 na 50 odstotkov.

"V ozadju tega gibanja so številne sile. Poleg pred kratkim zmanjšanih plačilnih pristojbin za debetne in kreditne kartice v Evropski uniji, tudi inovacije pomagajo izboljšati razpoložljivost in izkušnje z negotovinskimi plačili. Brezstična ali mobilna plačila so poenostavila postopek plačilne transakcije. Temu se je pridružil še stalni premik od klasične (“face to face”) k digitalni trgovini (e- in m-trgovina) z 10-odstotno letno rastjo digitalne trgovine v primerjavi z 2-3-odstotno rastjo klasične trgovine po celotni Evropi. Po mnenju strokovnjakov e-trgovina igra ključno vlogo v digitalni transformaciji plačilnih funkcij," med drugim ugotavljajo v analizi.