Foto: Facebook Slovenia at Expo
Foto: Facebook Slovenia at Expo

"Dobrodošli, pozdravljeni v Sloveniji," obiskovalce, ki se pod zeleno steno in med bazenoma z vodo sprehodijo do belega t. i. trga Evrope v slovenskem paviljonu, pozdravijo hostese.

Usmerijo jih proti razstavnemu prostoru, kjer se bodo prihodnjih šest mesecev predstavljali slovenski turizem in podjetja, ter interaktivni sobi, ki predstavlja športne dosežke in številne posebnosti Slovenije in kjer uporabniki v spomin lahko prejmejo tudi digitalno fotografijo.

Nato jih pospremijo v prvo nadstropje paviljona, kjer v t. i. zeleni in pametni sobi država z impresivnimi 360-stopinjskimi filmi predstavlja svojo naravno in kulturno dediščino ter tehnološke dosežke in zgodovinske osebnosti, kot sta Herman Potočnik in Jože Plečnik.

Sorodna novica V Dubaju so odprli Expo 2020, obiskalo naj bi ga 25 milijonov ljudi

"Slovenija je bila na današnje odprtje Expa 2020 v Dubaju pripravljena že kar nekaj časa, zadnje dni smo pripravljali zlasti še dnevne dejavnosti na paviljonu. Vse dejavnosti potekajo gladko, za zdaj smo s potekom dogajanja zadovoljni. Seveda pa moramo paziti, da upoštevamo covidne standarde in druge omejitve, da bo delo v paviljonu potekalo tekoče in varno," je v Dubaju povedal slovenski komisar za Expo Matic Volk.

"Naš paviljon dviga obrvi na vsakem koraku. Iz drugih paviljonov prihajajo gledat, kako nam je uspelo obdržati fasado zeleno celo poletje. Ponosni smo tudi na lepo leseno streho, vodo, ki predstavlja naše reke in jezera," je prednosti paviljona poudaril Volk.

"Imamo paviljon, ki je nekaj posebnega, ki pritegne obiskovalce in je priljubljena točka za fotografiranje. Naša naloga zdaj je, da damo tej lepi lupini kakovostno vsebino," je še dodal.

Prva delegacija z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu in vrsto podjetij v Dubaj prihaja v soboto, ob ministrovem obisku bo v paviljonu tudi manjša slovesnost ob odprtju.

"Zaradi covidnih omejitev si ne moremo privoščiti večjih dogodkov, zato smo program prilagodili na način, da bomo imeli več manjših dogodkov, ki pa bodo bolj pristni in ciljno usmerjeni. Imeli bomo zelo intenziven in zelo kakovosten program, v slovenskem paviljonu se bo vsak dan kaj dogajalo," je še dejal Volk.

Tudi direktor slovenskega paviljona Jurček Žmauc je z delovanjem paviljona ob zagonu Expa 2020 zelo zadovoljen. "Z veseljem predstavljamo državo, lokacijo imamo fantastično, paviljon imamo fantastičen, ekipa smo dobra. Če bo šlo tudi naprej vse tako kot prvi dan, bomo več kot zadovoljni," je dejal.

Tudi on je kot eno od glavnih prednosti slovenskega paviljona poudaril zeleni zid. "Voda, zelenje, les, so trije slovenski simboli, na katere smo lahko ponosni. Ta paviljon res poudarja tisto ključno, kar lahko damo. Zraven pa še vse preostalo, kar predstavlja program, kot so uspehi na področju tehnologije, znanosti, športa," je dejal.

Obenem je slovenski paviljon, kot je spomnil Žmauc, tudi tehnološko zelo napreden. "Zelo smo ponosni na interaktivno sobo, pa na zeleno in pametno sobo, odzivi so zelo pozitivni," je dejal.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Navedbe slovenskih predstavnikov so potrdili tudi obiskovalci. Radživ, ki prihaja iz Indije, živi pa v Dubaju, se je za obisk slovenskega paviljona odločil, ker Slovenije ne pozna dobro, a je o njej slišal veliko lepega, zlasti o lepotah njene narave. "Obisk paviljona je potrdil moje prepričanje, da ima Slovenija ogromno ponuditi v smislu flore, favne, vode, dediščine, umetnosti in kulture. Veselim se, da jo bom obiskal," je dejal.

"Slovenski paviljon je čudovit," je dejal Italijan Stefano. Najbolj ga je navdušila pametna soba. Medtem pa je njegova partnerka Domenica poudarila zlasti slovensko naravo, gozdove in živali. "Je zelo čudovita država," je menila. Filipinec Arnel, ki prav tako živi v Dubaju, je dejal, da ga je v slovenski paviljon pritegnilo zlasti njegovo zeleno pročelje. "Moral sem se prepričati, da rastline niso umetne," je dejal in dodal: "Imate čudovito državo."

Slovesnost ob odprtju svetovne razstave Expo 2020 je potekala v četrtek, danes pa je sejmišče na robu Dubaja vrata odprlo obiskovalcem. Predstavlja se več kot 190 držav, organizatorji pa v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.