Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Po dogovoru bo tretjina električne energije, ki jo proizvede TE Ugljevik (BiH), po več kot 30 letih znova dobavljena v Slovenijo. Do električne energije je upravičena družba Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS-RI), ki je sodelovala pri izgradnji rudnika in termoelektrarne Ugljevik. Elektriko bo po pooblastilu EGS-RI prevzemal Holding Slovenske elektrarne (HSE). Dobava bo potekala preko podjetja Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), HSE pa jo bo praviloma prevzemal na mejah BiH-a.

V torek so podpisali pogodbe o ponovni dobavi elektrike ter tudi o plačilu glavnice odškodnine za nedobavljeno električno energijo v znesku 67 milijonov evrov in obresti v znesku 57,2 milijona evrov. Elektriko so začeli dobavljati v četrtek, obročno poplačevanje odškodnine, ki bo potekalo sedem let, pa se bo začelo 30. junija letos.

Dogovor v HSE-ju štejejo "kot izjemen uspeh in pomemben dosežek v uveljavljanju pravic slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj".

Pogodbe se nanašajo na nedobavljeno elektriko med letoma 2011–2021. Pogovori pa še potekajo o plačilu preostalih obresti, kot izhajajo iz izdanih arbitražnih odločb, plačilu odškodnine za nedobavljeno električno energijo po 1. januarju 2022 in plačilih, povezanih z zahtevki, ki jih EGS-RI v arbitraži pred Mednarodnim centrom za reševanje naložbenih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu uveljavlja zoper državo BiH-a.

EGS je v 80. letih prejšnjega stoletja sofinanciral gradnjo termoelektrarne in rudnika Ugljevik. V zameno naj bi v naslednjih letih od tam prejemal električno energijo. EGS je elektriko iz Ugljevika prejemal od leta 1985, ko je bila termoelektrarna končana, do leta 1991. Po začetku vojne v BiH-u in na Hrvaškem so bile omrežne povezave prekinjene, s tem pa tudi dobava elektrike.