Med najpogosteje izvažanimi artikli iz Slovenije so cestna vozila, medicinski in farmacevtski proizvodi in proizvodi iz skupine električnih strojev. Foto: BoBo
Med najpogosteje izvažanimi artikli iz Slovenije so cestna vozila, medicinski in farmacevtski proizvodi in proizvodi iz skupine električnih strojev. Foto: BoBo

Po podatkih statističnega urada je tudi lani blagovna menjava Slovenije s tujino naraščala. Absolutni vrednosti izvoza in uvoza sta bili najvišji do sedaj. Izvoz je lani dosegel 30,9 milijarde evrov, uvoz pa 30,6 milijarde evrov. Presežek, ustvarjen v trgovini s tujino, je bil sicer najnižji doslej.

V trgovini z državami, ki niso članice EU-ja, je Slovenija tudi lani ustvarila presežek, z državami članicami EU-ja pa tudi tokrat primanjkljaj, ki je bil sicer drugi najnižji od leta 2005. Rast izvoza in uvoza se je lani v primerjavi s predhodnim letom ohladila. V letu 2017 je namreč izvoz glede na leto 2016 narasel za 13,2 odstotka na 28,3 milijarde evrov, uvoz pa za 14,5 odstotka na 27,6 milijarde evrov.

Največ blaga v Nemčijo
Največ blaga je Slovenija lani izvozila v Nemčijo (20,3 odstotka celotnega izvoza blaga), Italijo (12,4 odstotka), Hrvaško (8,1 odstotka), Avstrijo (7,6 odstotka) in Francijo (5,6 odstotka). Tudi uvozila je največ blaga iz Nemčije (18,1 odstotka celotnega uvoza blaga), sledile so Italija (15 odstotkov), Avstrija (10,5 odstotka), Hrvaška (5,5 odstotka) in Francija (4,2 odstotka). V vse države članice EU-js skupaj je Slovenija lani izvozila 77,1 odstotka vsega blaga, uvozila pa 78,3 odstotka vsega blaga.

Najpomembnejši izvozni proizvodi so bili iz skupin cestna vozila, medicinski in farmacevtski proizvodi ter električni stroji. V uvozu prav tako prevladujejo proizvodi iz skupine cestna vozila, sledili so proizvodi iz skupin nafta in naftni derivati ter električni stroji in naprave.

Decembra rast blagovne menjave
Samo decembra je Slovenija izvozila za 2,2 milijarde evrov blaga ali za dva odstotka več kot decembra 2017, uvozila pa za 2,4 milijarde evrov ali za šest odstotkov več kot pred letom dni. Decembrski absolutni vrednosti izvoza in uvoza v letu 2018 sta bili sicer najvišji v zadnjih letih, čeprav sta bili v primerjavi z absolutnimi vrednostmi v preostalih mesecih leta 2018 med nižjimi. Decembra je bil v trgovini s tujino ustvarjen primanjkljaj v višini 140,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 94,1-odstotna.

Decembra je Slovenija v blagovni menjavi s članicami EU-ja in z državami nečlanicami EU-ja zaznala rast. V države članice EU-ja je izvozila za 0,3 odstotka več blaga, iz teh držav pa uvozila za 1,2 odstotka več blaga kot decembra 2017. Izvoz v države zunaj Unije je bil višji za 6,7 odstotka, uvoz pa kar za 23,1 odstotka.