V povprečju v prvem letošnjem polletju pričakujejo 50 odstotkov manj gostov kot v primerljivem obdobju predkriznega leta 2019 in zato pozivajo k dodatnim ukrepom pomoči, kot sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in enkraten dodatek najbolj prizadetim podjetjem. Foto: BoBo
V povprečju v prvem letošnjem polletju pričakujejo 50 odstotkov manj gostov kot v primerljivem obdobju predkriznega leta 2019 in zato pozivajo k dodatnim ukrepom pomoči, kot sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in enkraten dodatek najbolj prizadetim podjetjem. Foto: BoBo

Velik obseg okužb s koronavirusom neposredno vpliva na turistični obisk, so v skupnem pismu zapisali predstavniki 15 turističnih združenj, med njimi Turistično gostinska zbornica Slovenije, Združenje hotelirjev Slovenije, Kongresni urad Slovenije, Sekcija za gostinstvo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter Turistična zveza Slovenije. "Obseg poslovanja bistveno zaostaja za normalnimi leti, turizem pa ostaja edina panoga, ki se še kar bojuje za preživetje. Zaradi razmer se rezervacije množično odpovedujejo, novih povpraševanj in rezervacij pa je zgolj malo," opozarjajo.

V obdobje okrevanja je turistična panoga stopila po devetih in pol mesecih zaprtja v letih 2020 in 2021, zaradi česa so nekateri segmenti turizma in veliko število turističnih podjetij še vedno na skrajnem robu preživetja.

Sorodna novica "Na dolgi rok in če želimo od turizma kaj zaslužiti, so zgolj domači turisti premalo!"

Pristojne institucije tako pozivajo k dodatnim ukrepom pomoči. "Z izjemo možnosti unovčevanja turističnih bonov turistična podjetja nimajo na voljo dodatnih ukrepov pomoči," so opozorili. Epidemične razmere pa tudi unovčevanju bonov niso naklonjene, tako da je bilo januarja po podatkih Finančne uprave RS unovčenih le dobrega pol milijona bonov obeh izdaj – turističnih iz leta 2020 in bonov 21 iz leta 2021.

Tudi Evropska komisija poziva k podaljšanju pomoči ogroženim panogam gospodarstva najmanj do sredine letošnjega leta, ukrepe pomoči izvajajo tudi okoliške države, so nadaljevali v združenjih.

Do določene mere podjetjem pomagajo razpisi evropskih sredstev, a številni člani opozarjajo na prekratke roke za prijavo in omejitve glede možnosti kandidiranja, denimo glede velikosti podjetja, lastništva ali kohezijske regije. Zato od pristojnega ministrstva pričakujejo razlago in vključenost v pripravo prihodnjih razpisov, pa tudi sicer intenzivnejše komuniciranje s predstavniki turističnega gospodarstva.

Zahtevajo obljubljeni dodatek
Zahtevajo tudi izplačilo že velikokrat obljubljenega dodatka za turizem turističnim družbam z največjim izpadom prihodkov ter glede na obstoječi obseg poslovanja in napovedi za prihodnje mesece pozivajo k ponovni uporabi ukrepa skrajšanega delovnega časa. Prav tako je v času do glavne poletne sezone treba turističnim podjetjem zagotoviti možnost subvencioniranja čakanja na delo in sofinanciranja fiksnih stroškov, so poudarili.