Foto: EPA
Foto: EPA

Gre za primer množičnega oškodovanja potrošnikov, so prepričani v Zavodu Kolektiv. Kot pojasnjuje direktor Sašo Stojanovič Lenčič, naj bi po javno dostopnih podatkih že pripravili okvirni izračun, koliko znaša skupna škoda, ker banke v minulih letih niso upoštevale negativne vrednosti Euriborja.

"Ta okvirni izračun za celotni slovenski bančni sistem je nekje 75 milijonov evrov škode, povzročene potrošnikom posojilojemalcem, ko jim je bila obračunana previsoka obrestna mera," je zatrdil Stojanovič Lenčič.

Zato so 12 bankam in hranilnicam posredovali poziv, naj nemudoma prenehajo obračunavati Euribor po vrednosti 0, glede na to, da je ta negativen. "Ravno tako smo banke pozvali, naj oškodovanja, torej vso škodo, ki je bila obračunana s previsokimi obrestmi, vrnejo vsem posojilojemalcem."

Napovedana je vložitev kolektivnih tožb

Če banke tega ne bodo storile, v Zavodu napovedujejo vložitev kolektivnih odškodninskih tožb. Po informacijah Radia Slovenija naj bi to predvidoma storili prihodnji petek.

In banke? Vse po vrsti, z Združenjem bank Slovenije na čelu odgovarjajo, da je za konkretne odgovore še prezgodaj, saj morajo problematiko natančno preučiti. Pričakovati je, da bo njihov odgovor skupen in se bo ravnal po praksah iz ostalih držav evroobmočja. V Španiji in v Avstriji so nekatera sodišča odločitev bank, da vrednost Euriborja obračunavajo po 0,0 odstotka, že prepoznala kot nezakonito prakso.